Üdvözöljük a

Nyári diákmunka szezon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nyári diákmunka szezon

Szerző: Rudics Judit | 2014. június 26.

Nyakunkon a nyári diákmunka szezon, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a honlapján ad útbaigazítást a munkavállaláshoz.

Fontos, hogy az írásbeli munkaszerződés és a munkaviszony adóhatósági bejelentése diákok esetében is kötelező, mert bármilyen felmerülő probléma: fizetési késedelem, munkahelyi baleset, egyéb jogsérelem esetén ez ad biztosítékot a fiatal munkavállalóknak.

 

A nappali tagozatos diákok iskolaszövetkezeteken keresztül is munkát vállalhatnak, ilyenkor tagsági jogviszony és munkaviszony létesítése után a szövetkezet biztosít számukra munkalehetőséget - hangsúlyozta a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Az NMH a Munka törvénykönyvére hivatkozva emlékeztet arra, hogy munkaviszonyt az létesíthet, aki betöltötte a 16. életévét, azonban az iskolai szünetben (minden olyan időszak, amikor az intézményekben szünetel az oktatás) 15. életévüket betöltött nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatóak.

 

A nyári munkát végző fiatalokat is megilleti az éves rendes szabadság, vagy rövidebb foglalkoztatás esetén ennek időarányos része. A hivatal felhívja a figyelmet, hogy 2014-ben a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) napi 8 órás, teljes munkaidő esetén havonta 101 500 forint, ám középfokú vagy szakképesítéssel rendelkező fiatalok részére ennél magasabb összegű, havi 118 ezer forintos bérminimum jár. Részmunkaidő esetén a diákok a minimálbér időarányos részét kötelesek megkapni.  Az érdeklődők a felügyelőségek elérhetőségéről, illetve a nyári diákmunkával kapcsolatos további információkról a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján tájékozódhatnak.

Kapcsolódó anyagok: