Üdvözöljük a

Nyilvános konzultáció a kölcsönös elismerésről szóló rendeletről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nyilvános konzultáció a kölcsönös elismerésről szóló rendeletről

Szerző: Weller Diána | 2016. június 17.

Az Európai Bizottság 2016. június 1-jén nyilvános konzultációt kezdeményezett a kölcsönös elismerésről szóló 764/2008/EK-rendelet felülvizsgálatáról, amelynek keretében az üzleti szféra véleményét is várja.

Amennyiben egy vállalkozás jogszerűen forgalmaz egy terméket egy tagállamban, azt a terméket más tagállamokban is értékesítheti anélkül, hogy az adott tagállam nemzeti szabályaihoz igazodnia kellene, még akkor is, ha nincsenek a termék gyártására vonatkozó közös európai szabályok. Ez a kölcsönös elismerés elve.

A kölcsönös elismerés elvének alkalmazása az egységes belső piacon történő szabad áruforgalom alapvető eleme, amely az Európai Unió területén értékesítést végző vállalkozások mindennapjait alapvetően befolyásolja.

 

Egy 2015-ben végzett értékelés rámutatott arra, hogy a kölcsönös elismerés elvét sem a vállalkozások, sem a nemzeti hatóságok nem aknázzák ki teljes mértékben, és emiatt számos lehetőségtől esnek el. A Bizottság a belső piacban rejlő lehetőségek maradéktalan kihasználása érdekében egységes piaci stratégiájában a kölcsönös elismerés működésének javítását tűzte ki célul, a kölcsönös elismerésről szóló rendelet felülvizsgálata által. 

 

A nyilvános konzultáció keretében most a vállalkozósoknak is lehetőségük nyílik a rendelet alkalmazásával kapcsolatos tapasztalataik megosztására. 

Az ehhez készült kérdőív elérhető az Európai Bizottság honlapján.

Kapcsolódó anyagok: