Októberben is nőtt a vendégforgalom

Szerző: Hullmann Eszter | 2014. december 9.

A belföldi vendégéjszakák tekintetében jelentős, míg a külföldi vendégéjszakák számát illetően visszafogott növekedést jellemezte az októberi időszakot. Ez majdnem 2 millió vendégéjszakát jelent ami 6,4 százalékos növekedés.

A növekvő tendencia folytatódik: szeptember után októberben is a vendégforgalom bővülése jellemezte a magyarországi turizmust. 12,4 százalékkal több hazai vendég 12 százalékkal több éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, míg a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 1,7 százalékkal nőtt – adta hírül közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A forgalomnövekedéssel a belföldi szállásdíj bevételek jelentősen, közel negyedével, 23,6 százalékkal nőttek tavaly októberhez képest, míg a külföldiektől származó szállásdíj bevételek több mint 15 százalékos növekedést mutatnak. Mindez azt jelenti, hogy idén októberben összesen 815 ezer vendég közel 2 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken - előbbi 7,5, utóbbi pedig 6,4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Ebben a hónapban a legnagyobb forgalmat adó országok közül az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Csehországból 24, 10, illetve 7,8%-kal több, míg Oroszországból, Németországból és Ausztriából 9,8, 2,5, valamint 2,0%-kal kevesebb vendég érkezett az előző év októberéhez képest.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56%-os volt, ami 3,4 százalékponttal több az előző évinél. Az öt- és a négycsillagos egységek, továbbá a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő (77–67, illetve 67 százalékos) volt.

 

Az első tíz havi vendégforgalmi adatok azt mutatják, hogy a turizmus idei évre jellemző, egyes mutatók tekintetében kétszámjegyű növekedési üteme várhatóan tovább folytatódik - a belföldi szállásbevételek például 15 százalék felett bővültek, és a külföldieké is közelíti a 10 százalékot. A turizmus növekedésének kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a január és október közötti időszakban minden régió forgalma emelkedni tudott. A legnagyobb mértékű erősödést a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön mérték.