Üdvözöljük a

Önellenőrzés kell, ha nincs lekötött tartalék | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Önellenőrzés kell, ha nincs lekötött tartalék

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. szeptember 14.

Amennyiben a Társaság csökkentette a társasági adóalapját, de elfelejtett lekötött tartalékot képezni, a fejlesztési tartalék összegére adótörvény szerinti önellenőrzést kell benyújtania.

Számviteli tv. szerinti önellenőrzés útján utólag nem képezhető lekötött tartalék, annak érdekében, hogy az adóalap-csökkenést érvényesíteni lehessen.

 

De mi történik akkor, ha a Társaság megvalósította a beruházást, de elfelejtette feloldani a fejlesztési tartalékkal összefüggésben képzett lekötött tartalékot? Hogyan tudjuk ezt számvitelileg, önellenőrzéssel javítani?

 

A TAO törvény 7.§. (15) alapján a beruházás megvalósulásakor oldhatja fel az adózó a lekötött tartalékot.  Amennyiben a beruházás több éven keresztül valósul meg, akkor évente a megvalósult beruházás összegével lehet a lekötött tartalékot feloldani.

 

Amennyiben a Társaság megvalósította beruházást, de elfelejtette az erre képzett lekötött tartalékot feloldani, akkor csak az a lehetősége marad, hogy ezt számvitelileg a tárgyévben „helyre tegye“. Ebben az esetben a „hiba“ feltárásának évében tudja csak feloldani a lekötött tartalékot. Az elmulasztott lekötött tartalék feloldása során azt kell vizsgálni, hogy ennek előjeltől független összege (azaz a lekötött tartalékban felejtett összeg kétszerese) meghaladja–e a számviteli politikában rögzített jelentős hiba határát a hiba elkövetésének évében (amikor elfelejtettük feloldani a lekötött tartalékot).

 

Amennyiben a hiba jelentős, a hiba feltárásának évében számviteli törvény 37.§ (5) szerinti háromoszlopos beszámolót kell készíteni, illetve a hibá(ka)t a kiegészítő mellékletben bemutatni. Amennyiben a hiba nem jelentős, akkor a tárgy évi gazdasági események között kell elszámolni.

 

Forrás: ado.hu

Kapcsolódó anyagok: