Üdvözöljük a

Onlinekasszához kapcsolódó határidőgondokra figyelmeztet az IVSZ | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Onlinekasszához kapcsolódó határidőgondokra figyelmeztet az IVSZ

Szerző: Sörös Dávid | 2013. február 8.

non computer 1A pénztárgépek NAV-hoz bekötéséről szóló törvény megvalósítását szabályozó rendelettervezet újragondolását szorgalmazza az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A szervezet határidő-módosítást és szakmai konzultációt javasol.

A Magyarországon működő pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közötti online kapcsolat megvalósításának módját szabályozó rendelettervezet ismeretében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) annak újragondolására kéri a kormányt.

A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozások nagy részét tömörítő érdekvédelmi szervezet már a törvény elfogadását követő napon kezdeményezte a szükséges beruházások állami támogatását, de véleményük szerint a tervezett 2013. március 31-i határidő tarthatatlan.

 

Az első és legfontosabb probléma, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem. A feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4-12 hónapot vesz igénybe. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák kijavítására legalább egy újabb hónapra van szükség. Az ezután esedékes engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak 1 hónap, amennyiben nincs szükség hiánypótlásra vagy más korrekcióra.

 

A gyártóknál csak ezután történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amelyek szállítási ideje minimum 3-5 hónapra tehető. Mindezek fényében az jósolható, hogy az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése reálisan legalább 8-10 hónap múlva várható.

 

Az IVSZ éppen ezért azt javasolja, hogy az új pénztárgépek bevezetése történjen lépcsőzetesen, reális ütemezés mellett, amelyet szakmai konzultáció előz meg.

 

Az IVSZ korábban azt kérte, hogy az előírt informatikai modernizációhoz a kormány nyújtson vissza nem térítendő támogatást európai uniós közösségi pénzből, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. A szervezet becslése szerint a program nagyjából százezer hazai vállalkozást érinthet. Cégenként 50-100 ezer forintos pályázattal és 50-70%-os támogatási intenzitással kalkulálva legfeljebb 7 milliárd forintból megvalósítható lenne a program.

 

Forrás: onlinekassza.hu