Üdvözöljük a

Oroszország - növekvő külkereskedelmi forgalom | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Oroszország - növekvő külkereskedelmi forgalom

Szerző: Hendinger Anita | 2013. október 28.

Az év első hét hónapjában 8,1 százalékkal nőtt a külkereskedelmi forgalmunk Oroszországgal a tavalyi évhez képest, és összesen 7,1 milliárd dollárt ért el - mondta Szijjártó Péter magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos a VI. Magyar-Orosz Nemzetközi Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozón pénteken Budapesten.

A tanácskozást megnyitó beszédében a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hangsúlyozta: az oroszországi export 11 százalékkal, az import pedig 7 százalékkal nőtt, gyorsabban nő a kivitel, mint a behozatal. További pozitív folyamatnak nevezte, hogy az exporton belül a mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel 22 százalékkal emelkedett, és az exportszerkezetben is kimutatható az átrendeződés ezeknek a termékeknek a javára.

 

A világpolitikában zajló átrendeződésnek még nem látszik a vége, de a válság utáni nemzetközi gazdasági életben Oroszország vezető szerepe biztosra vehető - mondta az államtitkár. Hozzátette: ez jó hír Magyarországnak, mivel Oroszország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, az EU-n kívüli országok rangsorában pedig az első.

 

A két ország nemcsak a magas, tavaly mintegy 11,6 milliárd dollárt kitevő kereskedelmi forgalom miatt stratégiai partnere egymásnak, hanem azért is, mert Oroszországnak kulcsszerepe van a magyar energiabiztonságban, Magyarország pedig az orosz élelmiszerbiztonság szempontjából kezd kulcsszerepet játszani. Kiemelte: a magyar exportszerkezet rendkívül egyoldalú, mivel a kivitel háromnegyede az EU-ba irányul, ezen a helyzeten változtatni kell.

 

A magyar külgazdasági stratégia alapvetése az exportszerkezet kiegyensúlyozása, ebben a kormány Oroszországnak komoly szerepet szán. Emlékeztetett arra, hogy a két miniszterelnök januári megállapodása értelmében fokozatosan csökkentik a meglévő mintegy 5 milliárd dolláros magyar külkereskedelmi deficitet, az első hét hónap eredménye alapján már látszanak a pozitív jelek a magyar-orosz külkereskedelmi forgalom alakulásában.

 

Az exportszerkezet módosulásáról közölte: az élelmiszeripar és a mezőgazdaság aránya 8-ról 10 százalékra nőtt. Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány több konkrét eszközzel segíti a magyar élelmiszerexport oroszországi bővítését. Az egyik az idén tavasszal a Quaestor-csoport által nyitott moszkvai magyar kereskedőház, amely a magyar cégek exportját segíti elő. Tárgyalásokat folytatnak a Quaestorral arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tulajdonrészt szerez a cégben - tette hozzá.

 

Az egyik legnagyobb oroszországi kiskereskedelmi hálózattal pedig magyarországi logisztikai központ létesítéséről tárgyalnak, és ugyanez a cég jelentősen növelné magyarországi élelmiszeripari és mezőgazdasági beszerzéseit is. A kormánybiztos a megállapodás részleteiről a tárgyalások lezárultával ígért részletes tájékoztatást.

 

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság legutóbbi ülésén megállapodtak az orosz mezőgazdasági miniszterrel arról, hogy a két tárca az export növelése érdekében közös akciótervet dolgoz ki, amelynek része közös vállalatok létesítése. A légiközlekedésben a Wizz Air napi rendszerességűre sűríti a szeptember óta üzemelő Budapest-Moszkva járatát, és tárgyalnak szentpétervári járat indításáról is.

 

Az export-import kapcsolatok finanszírozása az Eximbank és a Szberbank stratégiai megállapodásával az eddiginél stabilabbá válik, és a két ország közötti roamingdíjak csökkentéséről is egyeztetések kezdődtek - sorolta. Fontosnak nevezte, hogy a magyar cégek minél több oroszországi tenderen el tudjanak indulni, tárgyalnak például egy hazai cég részvételéről egy orosz gyermekkórház megépítésében.

 

A kormány segíti a magyar vállalatokat a külpiaci tendereken indulásban a jogszabályok adta keretek között. Az oktatási és kulturális kapcsolatok területéről szólva kiemelte, hogy a keleti nyitás ösztöndíjprogram keretében kétszázra nő a magyar egyetemeken tanuló orosz ösztöndíjas hallgatók száma. A transzszibériai árufuvarozási tanács novemberben Budapesten tartja a következő ülését, ezen a kormány az oroszországi vasúti vezetők figyelmét a magyar vasúti szállítás lehetőségeire hívja majd fel - ismertette Szijjártó Péter.

 

Forrás: MTI