Üdvözöljük a

Ötvenmillió euró összegű hitelkeret | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ötvenmillió euró összegű hitelkeret

Szerző: Schmidt Enikő | 2015. július 13.

Az Eximbank a hazai mikro-, kis- és középvállalati szektor finanszírozásának további erősítése érdekében a mai napon ötvenmillió euró összegű hitelkeret szerződést kötött az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (Council of Europe Development Bank, CEB).

A megállapodást Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója és Mikolaj Dowgielewicz, a CEB alelnöke írták alá Budapesten az EXIM székházában. Az EXIM és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja tevékenységében egyaránt kiemelt szerepet kap a mikro-, kis- és középvállalati szektor foglalkoztatottságának a növelése, a szektor hitelhez jutási lehetőségeinek a támogatása. A hitelkeret szerződés alapján Magyarországon bejegyzett mikro-, kis- és közepes vállalkozások finanszírozhatóak a magyar hitelintézeti szektoron keresztül. A CEB által biztosított hitelkeretből maximum 5 M EUR összegű forgóeszköz- és beruházási hitelek refinanszírozása valósulhat meg.

 

Az eseményen részt vett Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, aki az aláírás kapcsán elmondta: “A megállapodás hatékonyan szolgálja a magyar kormány külgazdaság-politikájának stratégiai céljait, kiemelten például azt, hogy az EU-ban nálunk legyen a legmagasabb az export aránya a GDP-hez mérten. Fontos, hogy a hazai hozzáadott érték tovább növekedjen az exportban a kis- és közepes vállalkozások számával együtt, ezért ösztönöznünk kell a külpiaci megjelenésüket. Bízom benne, hogy minél több magyar vállalkozás veszi igénybe az átalakult, vállalat-centrikus gazdaságdiplomácia állami eszközeit.”

 

Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója az aláírási eseményen kiemelte: „Nagy öröm számunkra, hogy a mai aláírással egyszerre tudjuk a hazai KKV szektorban kifejtett hitelezési tevékenységünket erősíteni, és az ehhez szükséges források költségét csökkenteni. Bízom benne, hogy minden exportképes kis- és közepes vállalkozáshoz eljutnak a rendelkezésre álló kedvező források.”

 

Mikolaj Dowgielewicz, a CEB alelnöke az együttműködésről elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az Eximbankkal aláírhatjuk a hitelszerződést, mellyel a kkv-k beruházási projektjei finanszírozhatóak Magyarországon. A kis- és középvállalkozások támogatása kiemelt fontosságú a CEB számára, egyike a CEB négy kiemelt tevékenységi körének. A munkahely teremtés és a meglévő munkahelyek védelme szempontjából létfontosságú, hogy a vállalkozásokhoz eljuttassuk a megfelelő forrásokat. Ma erre van szükség Európában a gazdasági növekedés beindulásához.”

 

Az új forrásbevonási megállapodás nagymértékben hozzájárul az Eximbank forrásszerzési költségeinek a csökkentéséhez is, mellyel az EXIM jelentős kamatmegtakarítást ér el a központi költségvetés számára.

 

Az 1956 óta működő Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) Európa legrégebben létrehozott multilaterális fejlesztési bankja. A bank tevékenysége jelenleg a társadalmi kohézió erősítésére, a környezetvédelem elősegítésére, az emberi erőforrás fejlesztésére, továbbá a mikro-, kis- és középvállalatok támogatására koncentrál. A ma létrejött hitelkeret szerződés tovább szélesíti az EXIM nemzetközi fejlesztési banki együttműködési tevékenységét.

 

Mivel a CEB által nyújtott kedvező forrást az EXIM a hitelintézeteken keresztül tudja kihelyezni a vállalkozások részére, ezért a mai aláírás kapcsán kiemelt szerepet kapnak azok a kereskedelmi bankok, melyek csatlakoztak az EXIM Exportélénkítési Hitelprogramjához (EHP). A programba bevont újabb kedvező forrásnak köszönhetően a magyar mikro-, kis- és középvállalatok exporttevékenységének a további erősödése várható.

 

Forrás: www.exim.hu