Üdvözöljük a

Sokat veszített versenyképességéből az EKHO | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sokat veszített versenyképességéből az EKHO

Szerző: Sörös Dávid | 2013. november 28.

Sokat veszített versenyképességéből az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho), a több gyermeket nevelő adózók ezt választva nettó pozícióban is rosszabbul járnak, ráadásul alacsonyabb támogatások illetik meg őket - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

Az ekhós alkalmazott 300 ezer forint bruttó bért alapul véve 245 ezer forintot visz haza, míg a klasszikus módon adózók nettója 196 500 forint. Az ekhós ugyanakkor csökkentett összegű táppénzt kap, és a nyugdíjszámításnál is vékonyabban fog a ceruza. A kisebb adótételért cserébe ráadásul semmilyen szja-kedvezményt nem vehet igénybe az ekho szerint adózó béréből, csak az általános szabályok szerinti részből.

Ha valakinek a bruttó bére 300 ezer forint, s ebből 98 ezer az általános szabályok szerint adózó rész, 202 ezer pedig az ekhós, akkor kedvezményeket csak a 98 ezer forintból kaphat.

Ha az ekhós munkavállaló három gyermeket nevel, a lehetséges 99 ezer forint kedvezményből csak 33 ezret tud igénybe venni, a 202 ezer forint ekho szerint adózó rész után be kell fizetnie a 15 százalék adót. Ez 300 ezer forint bruttó után 269 ezer forint nettót jelent jövőre, ami jóval kevesebb, mint a klasszikus szabályok szerint adózók nettója hasonló pozícióban, akkor ugyanis a három gyerek után járó kedvezményt teljes mértékben érvényesíteni lehet, csak a munkaerő-piaci járulékot kell fizetni, ami 1,5 százalék, a nettó bér így 295 500 forint - számolta ki az újság.

 

Forrás: penzcentrum.hu