Üdvözöljük a

Magyar támogatási program a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyar támogatási program a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. július 20.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a támogatási program összhangban áll az uniós állami támogatási szabályokkal

A program az Unió energetikai és éghajlat-politikai céljainak megfelelően segíteni fogja Magyarországot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a verseny egyidejű megőrzése mellett.

 


Magyarország 2017 áprilisában terveket jelentett be a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására. A Bizottság megállapította, hogy a program segíteni fogja Magyarországot abban, hogy növelje a megújuló energiaforrások arányát az energiaszerkezetében. A program a környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló 2014. évi bizottsági iránymutatásnak megfelelően elősegíti az ilyen villamos energia integrációját a piacba, miközben korlátozza a verseny állami támogatás okozta torzulásait.

 

A 45 milliárd HUF (körülbelül 146 millió EUR) éves költségvetésű program kötelező átvételi támogatás vagy árprémium formájában nyújtott állami támogatást irányoz elő, az iránymutatásnak megfelelően.

 

  • A kötelező átvételi támogatás a kis (500 kilowatt alatti teljesítőképességű) létesítményekre és demonstrációs projektekre korlátozódik.
  • Az 500 kilowatt feletti teljesítőképességű létesítmények a villamos energia piaci árán felül prémiumot kapnak, a létesítmények a piac jelzéseit követik.
  • Az 1 megawatt feletti teljesítőképességű létesítmények és a szélerőművek esetében a prémium meghatározása és a kedvezményezettek kiválasztása versenyeztetéses ajánlattételi eljárásban történik.

 

Magyarország bizonyította, hogy a támogatás – az iránymutatásnak megfelelően – a projektek megvalósításához szükséges minimumra korlátozódik. Ez a legkisebbre csökkenti a verseny állami finanszírozás okozta lehetséges torzulásait és a fogyasztók számára mérsékelt villamosenergia-költségeket eredményez.

 

A magyar programot a megújuló energiaforrások támogatását szolgáló, Magyarországon jelenleg kivetett díjból finanszírozzák. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megújuló energiát előállító külföldi termelőknek a finanszírozási mechanizmusból eredő bármilyen hátrányos megkülönböztetése, 2017-től Magyarország részben megnyitja a megújuló energiára vonatkozó támogatási programját a külföldi termelők előtt.

 

forrás: europa.eu