Üdvözöljük a

Szabadabb és biztonságosabb árumozgás az egységes piacon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szabadabb és biztonságosabb árumozgás az egységes piacon

Szerző: Pazaurek Szabina | 2018. január 4.

Az Európai Bizottság által nemrégiben előterjesztett jogalkotási javaslatok célja, hogy megkönnyítsék a vállalkozások számára termékeik EU-n belüli értékesítését, valamint megerősítsék a nemzeti hatóságok által végzett ellenőrzéseket annak érdekében, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek értékesítésre Európában.

A Bizottság közleménye szerint a kezdeményezések az áruk unión belüli szabad mozgását két szempontból hivatottak javítani:

 

  • A nemzeti hatóságok által végzett, a termékek biztonságosságát és a szabályoknak való megfelelőségét biztosító ellenőrzések erősítése

Az EU piacán továbbra is túl sok nem biztonságos, a szabályoknak nem megfelelő termék kerül forgalomba: az ellenőrzésen átesett játékok 32 százaléka, az elektronikai termékek 58 százaléka, valamint az építőipari termékek 47 százaléka nem felel meg az uniós követelmények biztonságra vagy a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó előírásainak.


Az uniós termékszabályok betartására és érvényesítésére vonatkozó rendelettervezet abban segít, hogy a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok közötti együttműködés fokozása révén méltányosabbá váljon az áruk belső piaca. Ennek részét képezi az illegális termékekkel és a folyamatban lévő vizsgálatokkal kapcsolatos információk megosztása, hogy a hatóságok hatékonyan fel tudjanak lépni az előírásoknak nem megfelelő termékekkel szemben. Tekintettel arra, hogy az unióban kapható áruk 30 százaléka importtermék, a bizottság javasolja a kikötők és a külső határok fokozottabb ellenőrzését is.

 

  • Egy termék másik tagállamban való értékesítésének megkönnyítése

A „kölcsönös elismerés” elve biztosítja, hogy azok a termékek, amelyekre nem vonatkozik uniós szabályozás, elvben szabadon mozoghatnak az egységes piacon belül abban az esetben, ha azokat valamely tagállamban jogszerűen forgalmazzák. Ennek az elvnek az értelmében a gyártók termékeiket további követelmények nélkül értékesíthetik az egész Unióban, azonban ez nem mindig úgy érvényesül, ahogy kellene. A gyakorlatban azok a vállalkozások - különösen a kkv-k -, amelyek például cipőt, konyhai eszközöket vagy bútort kívánnak eladni egy másik tagállamban, gyakran akadályokba ütköznek.


A bizottság a szóban forgó elv gyorsabb, egyszerűbb és egyértelműbb gyakorlati alkalmazása céljából új rendeletet javasol az áruk kölcsönös elismeréséről. A vállalkozások számára gyorsabb és átláthatóbb rendszer, melynek segítségével hamar kiderül, hogy termékeiket értékesíthetik-e másik uniós tagállamban. Lehetséges lesz önkéntes nyilatkozatot tenniük annak igazolása céljából, hogy termékeik megfelelnek az országukban érvényes valamennyi vonatkozó követelménynek. Ezzel megkönnyítve más tagállamok hatóságainak értékelését, alkalmazható-e a kölcsönös elismerés elve.

Kapcsolódó anyagok: