Szabályok elengedett hitel esetén – II. rész

Szerző: Sörös Dávid | 2014. május 13.

Jelen gazdasági környezetben többször előfordul, hogy a bankok az ügyfeleik hiteltartozásának egy részét, vagy akár az egészét elengedik. Cikksorozatunk jelen részében összefoglaljuk, hogy az elengedett követelés milyen esetekben adóköteles és, hogy vannak-e kivételek.

Miután a hitelelengedés megtörtént számolnunk kell különféle adókkal is, mivel az elengedett tartozás az Adós jövedelme lenne. Nem feltétlenül kell adózni az elengedés során, de nem mindegy, hogy milyen célból engedte el a bank a tartozást. A törvény szerint, az elengedett adósság egyrészt személyi jövedelemadó (SZJA), másrészt egészségi hozzájárulás (EHO) köteles lesz. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek egy összegben kell kifizetni a 16 százalékos adót, a banknak pedig a 27 százalékos hozzájárulást. Ez egy nagyobb összegű tartozás esetén jelentős összeget tehet ki mind a két fél esetén. 

 

A törvény szerint két kivétel van, amikor nem kell megfizetni az adót. Az első, amikor a Nemzeti Eszközkezelő veszi át a lakást, ebben az esetben a szabályok szerint automatikusan mentesül a magánszemély az adófizetés alól.

 

A másik kivétel szerint az árfolyamgát konstrukcióba belépő 90 napon túl nemfizető ügyfelek esetén a bankok csak akkor kapnak állami garanciát a gyűjtőszámla kifizetésére, ha a hitel egy részét elengedik. Ez csak azokra az adósokra vonatkozik, akik esetében az ingatlan értéke a szerződéskor meghatározott érték 95 százalékánál magasabb, az efelett található részt engedi el a bank.

 

Lényeges, hogy csak akkor adómentes az árfolyamgátba való belépés esetén az elengedett összeg, ha "azonos helyzetben lévőket egyenlő elbánásban részesítő elv" érvényesül. Ez azt jelenti, hogy két feltételnek kell megfelelni a mentesüléshez.

  • A pénzintézet belső szabályzatának tartalmaznia kell az elengedés szabályait.
  • Méltányossági alapon engedje el a pénzintézet a tartozást, azaz az ügyfelek között egyenlő mértékű legyen az elengedett összeg (az adósság arányában), vagyis nem lehet kivételezni egyes ügyfelekkel sem pozitív, sem negatív irányba.

A fenti elv alkalmazása esetén az elengedés oka az adófizetés szempontjából lényegtelen, az a fontos, hogy egyenlően kell eljárnia a pénzintézetnek. 

 

Fontos változás, hogy 2014-ig csupán a lakáshitelek és jelzáloghitelek esetén mentesült az ügyfél az adófizetés alól, azonban év eleje óta már minden pénzkölcsön nyújtásából származó követelés mentesülhet, ha a pénzintézet belső szabályozása tartalmazza az elengedés szabályait, feltételeit az egyenlő elbánás elve szerint.

 

forrás: Pénzcentrum