Üdvözöljük a

Szakképzési hozzájárulás: amikor a cég nem adja, hanem kapja | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakképzési hozzájárulás: amikor a cég nem adja, hanem kapja

Szerző: Varga Erika | 2014. június 3.

Ha egy cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás összege kevesebb, mint az általa szakmai gyakorlatra fogadott diákok után igénybe vehető kedvezmény, hogyan érvényesítheti a különbözetet?

A szakképzési hozzájárulás teljesíthető gyakorlati képzés szervezésével, saját dolgozó képzésével, illetve pénzbeli befizetéssel. A szakképzéssel összefüggő elemi költségek (a számviteli törvény szerinti költség nemek) között megjelenhetnek például a tanulónak, hallgatónak fizetett pénzbeli juttatások (bizonyos mértékig), ezek járulékai, a tanulónak járó munkaruha, védőeszköz, tisztálkodási eszköz, kedvezményes étkeztetés, szállásköltség-térítés, a gyakorlati képzéssel kapcsolatos adminisztratív költség, az oktatók díjazása stb.

 

A többi költség tételt (bérleti díjak, felhasznált anyagok költsége stb.) szintén a számviteli törvény előírásai szerint, a költségtétel felmerülése szerinti költség nem számlákon (anyagköltség, igénybe vett szolgáltatások értéke, bérköltség, bérjárulékok stb.) indokolt elszámolni a felmerült tényleges összegben függetlenül attól, hogy a bruttó kötelezettség csökkentéseként annak mekkora hányada, vagy abból mekkora összeg vehető figyelembe. Az egyes költség nemeken belül arra is megvan a lehetőség, hogy a szakképzési hozzájárulást érintő tételekre külön alszámlákat nyissunk, ha igényeljük a könyvelés többletinformációját. 

 

A szakképzési hozzájárulást az Szht. tv. 5. § szerinti gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett a bruttó kötelezettsége mértékét az évenként – 2013. évben 440 000 Ft/fő/év összegben –meghatározott alap-normatíva alapján csökkentheti.

 

Annál a kötelezettnél, aki hozzájárulási kötelezettségét kizárólag az Szht. tv. 5. § a) pontja alapján gyakorlati képzés szervezésével teljesíti, és a csökkentő tételek összege meghaladja a bruttó kötelezettsége mértékét, az azt meghaladó részt (Szht. tv. 5. §-a (2a) és (2b) bekezdésben meghatározottak szerint – a (2a) bekezdés b) pont ba) alpontja kivételével –, a 9. § (1) és (3) bekezdései szerinti eljárás során) bevallásában az állami adóhatóságtól visszaigényelheti.

 

forrás: adozona.hu