Üdvözöljük a

Szakmai egyeztetés a műemlékvédelemről szóló törvényről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakmai egyeztetés a műemlékvédelemről szóló törvényről

Szerző: Hullmann Eszter | 2014. október 16.

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosítása a műemlékvédelmet is érinti, ezért a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága szakmai egyeztetést kezdeményezett.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ (Forster Központ), a Lechner Lajos Tudásközpont (LLTK) és a Magyar Nemzeti Múzeum részét képező Nemzeti Örökségvédelmi Központ (NÖK) átszervezésével és a feladatátadásokkal kapcsolatos egyeztetésekkel párhuzamosan megkezdődött a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosításának előkészítése a műemlékekre vonatkozóan is. Ennek részeként a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére szakmai egyeztetésre került sor, Dr. Puskás Imre helyettes államtitkár és a helyettes államtitkárság szakembereinek a részvételével.

Az egyeztetés témái között szerepelt a műemlékvédelmi és a régészeti szabályozás összehangolása, a műemlékállomány áttekintése, felülvizsgálata, a műemlékké nyilvánítás szabályozásának átalakítása, a kétlépcsős védetté nyilvánítás bevezetése, örökségvédelmi eljárások egyszerűsítése, állami szakértői szolgáltatások bevezetése, az örökségvédelmi felügyelet létrehozása és az ösztönző rendszer bevezetése.

 

Az egyeztetésen részt vettek az ország műemlékvédelemmel foglalkozó intézményei és szervezetei. Jelen voltak a Kormányhivatalok építésügyi és örökségvédelmi hivatalainak vezetői, a Forster Központ, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, valamint civil szakmai szervezetek képviselői.

Az egyeztetés tapasztalatainak figyelembe vételével kezdődhet meg a törvény módosítása, amelyet a Miniszterelnökség még ez év őszén be kíván nyújtani az Országgyűlés elé.

 

Forrás: TurizmusOnline