Szakmai konferencia az aktív turizmus jegyében

Szerző: Schmidt Enikő | 2016. február 17.

Az intelligens kerékpár kölcsönző rendszer üzemeltetője - a  Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft. -szakmai konferenciát rendezett Harkányban február 10-én. A rendezvény témája az Ős-Dráva több településén elhelyezett elektromos hajtású kerékpárok beillesztése a térség turisztikai életébe.

A szervezet így fogalmazta meg jövőképét a konferencián: „Egy olyan elektromos kerékpáros turisztikai hálózat megteremtése, mely egységes vonzerőt teremt a bel és külföldi turisták számára.” A megvalósítás a térség turisztikai résztvevőivel együttműködve fejlődhet igazán, ezért a közeljövőben kiterjedt partnerségi kapcsolatok építésbe kezd a Zöld Kerékpár csapata. Partneri körökbe potenciálisan beletartozhatnak a régió szállodái, vendéglátói, kistermelői, turisztikai látványossággal rendelkező települései és turisztikai egyesületei.

 

Sikeres együttműködés esetén az aktív turizmus élvezői a kerékpárosokon kívül a szolgáltatást nyújtó szálláshelyek, éttermek, egyéb turisztikai desztinációk, ahol a kerékpárosok fizető szolgáltatásokat, vesznek igénybe. A fejlesztések egyike, a helyi lakosságnak lehetőséget teremtő kölcsönzési koncepció a konferencián került bejelentésre. Az éves bérletet, minden olyan személy kiválthatja, aki az elhelyezett állomások településeinek lakosa. Bérletet válltani, hamarosan a kihelyezett Partner pontokon lehet, nagyon kedvezményes 3650 Ft+ÁFA áron.

 

A meghívott szakértők előadásaiból világosan kitűnt, hogy a térség rendelkezik minden olyan adottsággal, mely potenciális kerékpáros paradicsommá teheti az Ormánság és Villány térségét. Reigl Gábor a Baranya Megyei Önkormányzat főépítészének mondandója többször érintette az Európai Kerékpárút Hálózat (Euro Velo) nyomvonalának becsatlakozását a térség kerékpáros útvonalaiba.  Vidék fejlesztési stratégia részeként, a Leader program vezetője, Szarkándi Lajos mutatta be hogyan állíthatnak elő a kisvállalkozók mimnél színvonalasabb termékeket, illetve szolgáltatásokat a program keretein belül.   

 

Rendszeres kerékpár túrák szervezésével valamint jó marketing kommunikációval minél szélesebb célcsoportot vonna be a kerékpáros turizmus világába. Ehhez a feladathoz rendelkezik a szervezet megfelelő tapasztalattal és humánerőforrással. „Felajánljuk együttműködésünket a térség kerékpáros turizmusának felemelkedése érdekében.” – Jelentette kis a felelős szakértő.

 

A Public Bike System Hungary Kft. 2015 nyarán telepítette Intelligens Turisztikai Kerékpár Kölcsönzőit az Ős-Dráva Program keretében. A projekt 5 településen (Harkány, Vejti, Vajszló, Kémes, Sellye) összesen 70 kerékpárt és 5 gyűjtőállomást helyezett el az Ormánság régióban, melynek az üzemeltetését a Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft. végzi.

 

Az Elektromos Rásegítésű, úgynevezett Pedelec hajtású kerékpárokat és a hozzájuk tartozó dokkoló rendszert a Public Bike System Hungary gyártotta. Hasonló, bár városi közegben működő kölcsönző rendszer, már 2015 Októbere óta működik Kaposváron.