Üdvözöljük a

Számlázó program használatához kapcsolódó bejelentési kötelezettség | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Számlázó program használatához kapcsolódó bejelentési kötelezettség

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. július 8.

Az a vállalkozás, aki már most is számlázó programot használ, és idén október 1. után is szeretné azt használni, annak november 15-ig be kell jelenteni az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos adatokat, derül ki a 2014.06.30-án megjelent NGM rendeletből.

Őrizni kell a dokumentációt

 

A számlázási programhoz a fejlesztőnek továbbra is dokumentációt kell készíteni. A program csak olyan funkciókkal rendelkezhet, amelyek szerepelnek a dokumentációjában. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a program funkciói megváltoznak, akkor a dokumentációt frissíteni kell. A dokumentációt a programot használó adóalanynak meg kell őrizni, ezen számlázó programmal kibocsátott számlában áthárított adó megállapításához való jog elévüléséig. Ez vonatkozik a program valamennyi kiegészítésére, illetve módosítására. Az adóalany ezen megőrzési kötelezettségének elektronikusan is eleget tehet.

 

A rendelet más adatszolgáltatást ír elő a számlázó programokra és mást az online számlázó rendszerekre, bár a rendelet fogalmi meghatározása szerint az online számlázó rendszer is számlázó program (számlázó program: számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is).

 

Számlázó programnál be kell jelenteni a számlázó program:

- nevét, azonosítóját;

- fejlesztőjének nevét, és – ha van – adószámát;

- értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;

- beszerzésének, használata megkezdésének vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját.

 

Aki online számlázó rendszert használ, az köteles bejelenteni a rendszer:

- nevét és elérhetőségét;

- az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét, adószámát;

- az online számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdő időpontját.

 

Mást kell bejelenteni

 

Az online számlázó rendszer fogalmát nem határozza meg ugyan a rendelet, de a rendelet szövegkörnyezetéből arra lehet következtetni, hogy itt bizonyosan webes felületen elérhető számlázási platformról van szó. Azaz olyan számlázási webplatformról van szó, amely nincs letöltve a számítógépre, hanem „felhőben” vagyis a szerveren találhatók, azaz webes felületen kell belépni, s a webes felületen lehet a számlákat – online – kibocsátani.

 

Így tehát az online számlázó rendszerről használatáról más adatokat kell bejelenteni az adóhatóságnak, mint a hagyományos, asztali számítógépre letölthető számlázási programokról.

 

A szakember szerint nem változott a folyamatos sorszámozottságra vonatkozó előírás, valamint az a követelmény, miszerint számlázó programnak az adóalany nem magyarországi adószámán történő számla kibocsátásához a belfölditől elkülönített sorszámtartományt kell biztosítania.

 

November 15. a határidő

 

A rendeletből kiderül, aki idén október 1. után szerez be, vesz használatba számlázási programot, illetve vesz igénybe online számlázási szolgáltatást, annak 30 napon belül kell bejelentenie az adatokat az adóhatóságnak. Aki már most is használ ilyet, annak a határidő november 15.

 

Forrás: ado.hu