Üdvözöljük a

Származási bizonyítvány - amikor fontos az áru eredete | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Származási bizonyítvány - amikor fontos az áru eredete

Szerző: Sztraka Jenőné | 2014. szeptember 18.

A származási bizonyítványt az exportőrök általában a vevő kérésére állítják ki. A dokumentum célja, hogy igazolja az áru eredetét, többnyire harmadik országba irányuló kereskedelem esetén, de előfordul hogy az Európai Unión belül is szükség van rá.

Az általános származási bizonyítványokat harmadik országban történő vámkezeléshez – legnagyobb kedvezmény elve –, az ún. nem-tarifális intézkedések céljából (dömpingellenes és antiszubvenciós vámok, védőintézkedések, mennyiségi korlátozások, külkereskedelmi statisztikák) valamint különböző pályázatok és exporthitel finanszírozás, exporthitel biztosítás céljára használják fel.

 

A kamarai törvény értelmében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara illetékes az áruexporthoz szükséges
• származási bizonyítványok
• igazolások
• és egyéb kereskedelmi okmányok ( számlák, fuvarlevél, minőségtanúsítvány stb.) hitelesítésére.

 

A származási bizonyítvány az áru eredetét hivatott igazolni harmadik országba irányuló export esetén. A bizonyítvány kiállításához kereskedelmi számla másolata szükséges. Igazolások, egyéb kereskedelmi okmányok hitelesítése az exportőr által benyújtott nyomtatványon történik. Az okmányhitelesítéshez használatos nyomtatványok a kamaránál vásárolhatók meg, továbbá hitelesítési díjat kell fizetni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által megszabott díjtételek szerint. Kitöltésük nyomtatványkitöltő programmal lehetséges.

 

A nyomtatvány kitöltésében a kamara munkatársai az ügyfélszolgálati irodákon nyújtanak segítséget Pécsett, Komlón, Mohácson, Siklóson és Szigetváron.

 

További információ:

 

Sztraka Jenőné

+36 72 507109