Üdvözöljük a

Személyi jövedelemadó megfizetése részletekben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Személyi jövedelemadó megfizetése részletekben

Szerző: Varga Erika | 2015. április 1.

A magánszemélyek 150.000 forintot meg nem haladó személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségüket a bevallás esedékességétől számított legfeljebb hat hónapon keresztül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben fizethetik meg, ha nyilatkoznak erről bevallásukban.

A kedvezménnyel az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek nem élhetnek. Aki a bevallását késedelmesen küldi be, a kedvezményt nem veheti igénybe.

 

Az első részlet megfizetésének határideje 2015. május 20. A további részletek megfizetésének határideje (a kérelmezett hónapok számától függően): június 22., július 20., augusztus 24., szeptember 21. és október 20.

 

A kedvezmény érvényét veszti és a tartozást egy összegben kell megfizetni, ha a magánszemély nem fizeti be az esedékes részletet. Ekkor a NAV a tartozás fennmaradt részére 2015. május 20-tól késedelmi pótlékot számít fel.

 

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést. Csak abban az esetben kap az adózó értesítést, ha a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek nem felel meg.

A részletet be lehet fizetni:

  • -bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével;
  • -bankkártyával a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain;
  • -csekken, amely beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve igényelhető a NAV honlapján található CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon; továbbá igényelhető a 06-40/42-42-42-es telefonszámon.

Amennyiben adózó nem élhet (mert pl. tartozása meghaladja a 150.000 forintot), illetve nem élt a pótlékmentes részletfizetési lehetőséggel, vagy tartozását 6 hónapnál több havi részletben tudná csak megfizetni, az általános szabályok alapján fizetési kedvezményt kérhet adótartozása megfizetésére. A kérelem benyújtása magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak illetékmentes.

 

A fizetési kedvezmények alapvető szabályairól a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető 30. számú információs füzet nyújt részletes tájékoztatást.

 

forrás: adonet.hu