Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát!

Szerző: Sörös Dávid | 2013. szeptember 24.

Már csak pár napja maradt a magyar cégeknek arra, hogy elkészítsék és benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket. A magyar áfaalanyok szeptember 30-ai jogvesztő határidőig, 28 uniós és unión kívüli országbólkérhetnek visszatérítést 2012-es vásárlásaik után.

Szeptember 30-ig adhatják be áfa-visszaigénylési kérelmeiket azok a belföldi adóalanyok, akik áfa levonásra jogosultak és a másik tagállami beszerzéseik után a 2012-es adóévben legalább 50 eurónyi – egyébként levonható – áfát fizetettek meg. Bár a külföldön megfizetett áfa visszaigénylése sokat egyszerűsödött mióta a kérelmeket a kérelmező adóhatóságához kell benyújtani, még mindig van mire figyelni.

 

Országonként külön-külön kérelmet kell beadni, és ezek ugyan formailag azonosak, mégis vannak országonkénti eltérések. Gyakori hiba lehet például, hogy a kérelmező nem megfelelően részletezi a termékek és szolgáltatások beazonosítására szolgáló kódokat és ezért a külföldi adóhatóságok elutasíthatják a kérelmet. Szintén nehézségek forrása lehet az adóhatóságokkal folytatott kommunikáció: már a kérelem benyújtásakor sem mindegy, hogy azt milyen nyelven tölti ki az adóalany, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb adóhatóság – amennyiben hiánypótlásra kerül a sor – általában csak saját nyelvén hajlandó kommunikálni. Ha pedig az adóalany kicsúszik a határidőből – akár a fordítás időigényessége miatt – a kérelmet az adóhatóság elutasítja, ismételni pedig már nem lehet. 

 

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében tehát ajánlott pontosan és időben elkészíteni a kérelmeket, különösen, hogy szeptember 30-át követően már nincs lehetőség újabb eljárásra a 2012-ben kibocsátott számlák vonatkozásában.

 

Forrás: adoforum.hu