Szigorított élelmiszer-ellenőrzési szabályok

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. március 16.

Szerdán szavazta meg az Európai Parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását. Az új szabályok az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák

Az új jogszabály átfogó és hatékony kontrollt kínál az élelmiszerek és takarmányok, az állatorvosi és növény-egészségügyi követelmények, valamint a biotermékek és földrajzi védettséget élvező termékek ellenőrzési rendszerére.

 

Az Európai Parlament és a Tanács közötti megállapodás eredményei:

  • átfogó és hatékony kontroll az egész élelmiszerláncban,
  • be nem jelentett, kockázatalapú ellenőrzések minden szektorban,
  • hatékonyabb fellépés a csalások és megtévesztő gyakorlatok ellen,
  • szabályok a harmadik országokból érkező termékek importjára

 

Az EP-ben most elfogadott szabályozás nem a nemrég kirobbant élelmiszerbotrány nyomán született, hanem egy korábbi ügy eredménye: 2013 elején derült ki, hogy számos, a címkéje szerint marhahússal készülő, Európában forgalmazott készétel valójában lóhúst tartalmazott.

 

A közelmúlt nagy port kavaró hamisítási botrányai (mint például a lóhús botrány) arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudnia ellenőrizni az élelmiszer lánc összes tagját. Az új rendelet 16 korábbi vonatkozó jogszabályt fog össze egyetlen szövegbe és gyorsabb vészhelyzeti reagálást tesz lehetővé.

 

Forrás: europarl.europa.eu