Üdvözöljük a

Szövetkezeti nyugdíjasok a munkaerőpiacon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szövetkezeti nyugdíjasok a munkaerőpiacon

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. július 26.

A szakemberek várakozása szerint egyre több szövetkezet alakul, szeptembertől egyre több munkavállalóra számítanak

Széles körben elérhetővé válnak az eddig létrehozott nyugdíjas-szövetkezetek augusztustól. Az idősek közös internetes felületen, valamint a médiából és tájékoztató kampányok útján értesülhetnek a munkalehetőségekről; a magánszektor szinte minden ágazatában nagy az érdeklődés a tapasztalt, nyugdíjas munkavállalók iránt - mondta a Magyar Időknek Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diák­ész) elnöke. Hozzátette, hogy az oktatási, egészségügyi intézményeknek is segítséget jelenthet a munkaerőhiány orvoslásában a szövetkezeti forma, mivel csak a bérköltség terheli az intézményeket, ráadásul mivel a szövetkezettel állnának szerződésben, dologi kiadásként lehetne elkönyvelni az ezzel járó kiadásokat.


Az új modell népszerűsítésé­hez az állam is hozzájárul, várhatóan az OFA Nonprofit Kft. segítségével. Az idősek a következő hónapokban az ország minden pontján megtalálhatják majd a szövetkezetek képviseleteit.


Eddig az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet mellett egy miskolci székhelyű szövetkezet alakult (Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet), de a jövőben várhatóan jelentősen bővül a kínálat.


Adminisztrációs oldalról azért kedvező a szövetkezeti forma, mert a HR-tevékenységet, valamint a bérszámfejtést is a szövetkezet végzi.


Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop elnöke megerősítette, hogy várhatóan ősztől a kereskedelemben is megalakulhat az első nyugdíjas-szövetkezet, folyamatban van az ezzel kapcsolatos munka. Felidézte, hogy aki jelenleg nyugdíj mellett dolgozik, béréből a teljes járulékot levonják, azonban a szövetkezeti rendszerben csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni.


A legtöbb munkavállalóra szeptembertől számítanak, egyfelől azért, mert addigra ismerik meg az érintettek szélesebb körben a szövetkezeti forma előnyeit, másfelől szeptembertől a diákok többsége visszaül az iskolapadba, így az üres álláshelyek száma megugrik.