Üdvözöljük a

Szünetel a nyugdíj, lehet-e havi 25 ezer forint a kata? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szünetel a nyugdíj, lehet-e havi 25 ezer forint a kata?

Szerző: Szücs Krisztina | 2018. április 24.

Példa: Öregségi nyugdíjban részesülő orvos nyugdíja szüneteltetése mellett közszolgálati jogviszonyban dolgozik. Emellett katás egyéni vállalkozást szeretne indítani. Ebben az esetben – a katatörvény szerint – kiegészítő tevékenységűnek minősül-e, és jogosult a 25 ezer forint kata megfizetésére?

A 2012. évi CXLVII. törvény 2. paragrafus 8. pontjának b) pontja értelmében nem főállású kisadózónak tekintendő az a kisadózó is, aki a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül.

 

A Tbj. 4. paragrafusának e) pontja értelmében az egyéni és társas vállalkozót akkor kell kiegészítő tevékenységet folytatónak tekinteni, ha sajátjogú nyugdíjas, vagy özvegyi nyugdíjasként a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte. Mindehhez a Tbj. ugyanezen szakasza f) pontjának 3. alpontja annyit fűz, hogy az egyéni és társas vállalkozó kiegészítő tevékenységű jogállását nem érinti, ha a nyugellátásának folyósítása szünetel.

 

Jelen esetben olyan öregségi nyugdíjban részesülő kisadózóról van szó, akinek a nyugellátása szünetel. Ennek ellenére továbbra is kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősül, így kisadózóként továbbra is nem főállású, és havi 25 ezer forint kata terheli.

 

Amennyiben a cikkben leírtakkal kapcsolatban kérdése merülne fel kérjük írjon a pbkik@pbkik.hu e-mail címre. Megfelelő számú érdeklődő esetén a legközelebbi Adófórum témái közé javasoljuk.

 

Forrás: adozona.hu