Tagi kölcsön kivezetése

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. január 30.

Példa: Tulajdonos szeretne eladni egy kft.-t, már van is rá vevő. De: a cég könyveiben szerepel 2 millió forint tagi hitel, valamint 4 millió forint magánszemély által adott kölcsön. Hogyan lehet ezt a kölcsönt megszüntetni, mivel a pénztárban és a bankban csak 100 ezer forint van, és bevétel már nem várható?

Általában jó megoldás lehetne az, ha a tagok, az érintett harmadik személy a kölcsöneik miatti követeléseiket a társaságba beapportálnák, azaz a követelések összegével növelnék a vagyoni betét és a tőketartalék összegét. Ez azonban a tőkeemelés utáni – a jelenlegi tulajdonosok közreműködésével való – továbbműködést feltételezne.

 

A tagok, valamint a kívülálló magánszemély által nyújtott tagi, illetve egyéb kölcsön elengedése nem feltétlenül jó megoldás a kft. számára. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az elengedett kötelezettséget rendkívüli bevételként kell elszámolni, amely rendkívüli bevétel az adózás előtti eredmény része lesz, azaz az elengedett összeg után társasági adót kell fizetni.

A magánszemélyek által elengedett kötelezettséget egyébként az illetéktörvény a társaságnál vagyonszerzésnek minősíti, és így az elengedett összeg után 18 százalék vagyonszerzési illetéket is kell a társaságnak fizetnie.

 

Az információk szerint a kft. vagyoni helyzete alapján a szóban forgó követeléseket nem tudja pénzben visszafizetni. Ha a cégnek van olyan eszköze, amely eszköz értékesítéséből befolyó bevétellel, vagy a tagnak, hitelező magánszemélynek való átadásával rendezni tudná a tagokkal, a magánszeméllyel szembeni kötelezettségét, akkor a hitel kivezethető.

 

A Ptk. 296. §-a megengedi, hogy a kötelezett a jogosulttal szemben fennálló egynemű és lejárt követelését a jogosulttal szembeni kötelezettségébe beszámítsa. Erre az esetre alkalmazva azt jelenti, hogy a szóban forgó eszközöket a tagnak, magánszemélynek piaci értéken ki kell számlázni. Ennek eredményeként áfa- és társasági adófizetési kötelezettsége is lehet a kft.-nek. Ezzel a követeléssel szembe állítható a társaságnak a tagi kölcsönnel, magánszemélytől kapott kölcsönnel összefüggő kötelezettsége. A különbözetként fennmaradó összeget kell pénzügyileg rendezniük a feleknek

 

Forrás: adozona.hu