Üdvözöljük a

Tájékoztató a horvát közösségi adószámmal kapcsolatban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató a horvát közösségi adószámmal kapcsolatban

Szerző: Sörös Dávid | 2014. február 20.

A horvát adóhatóság tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy egy horvát közösségi adószám ellenőrzésekor nem maga a cég, hanem a mögötte levő magánszemély jelenik meg, mint érvényes közösségi adószámmal rendelkező. Hogy mi ekkor a teendő, a cikkből kiderül.

Ennek oka, hogy Horvátországban a hatályos jogszabályok szerint, a jogi személyiség nélküli egyéni vállalkozás – az üzleti tevékenység egyik formája, amit természetes/magánszemély folytat. Következésképp, a magánszemély kapja az adószámot, és nem az általa működtetett egyéni vállalkozás. Ez az adat szerepel a horvát adóhatóság adatbázisában, illetve kerül át a VIES rendszerbe. Azonban minden magánszemély - aki rendelkezik egyéni vállalkozással - adhat nevet a vállalkozásának, mely eltérhet a horvát adóhatóság által nyilvántartott adatoktól. Mindkét név használata hivatalos és érvényes az adott adószámmal.

 

Lehetőség nyílik leellenőrizni, hogy egy adott horvát adószámhoz, milyen nevű egyéni vállalkozás tartozik. A horvát „Vállalkozók és Kisiparosok Minisztériuma” (Croatian „Ministry of entrepreneurship and craft”) weboldalán http://or.minpo.hr/pretraga.htm található a horvát nyelvű link, melyben naprakész nyilvántartás található.

 

Ehhez a horvát nyelvű link használatához segítségül kérem nyissa meg a két csatolt fájlt. 

 

Forrás: NAV

 

Csatolt állományok: