Üdvözöljük a

Tájékoztató a pénztárgépek cseréjével kapcsolatos fontosabb teendőkről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató a pénztárgépek cseréjével kapcsolatos fontosabb teendőkről

Szerző: Sörös Dávid | 2013. július 30.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (továbbiakban: MKEH) megkezdte az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek engedélyeinek kiadását, így elindulhat a gépek gyártása és forgalmazása. 

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a főbb lépéseket, tennivalókat, amelyek a pénztárgép cseréhez elengedhetetlenül szükségesek, és a határidő szorítása miatt haladéktalanul meg kell lépni. Késlekedni nem érdemes! Ugyanis ha a vállalkozások igazolni tudják, hogy a pénztárgép cseréjével kapcsolatos folyamatokat már elindították, azaz pl. érvényes megrendelésük van új pénztárgépre, és a gyártó a szállítást vissza is igazolta, de önhibájukon kívül mégis kicsúsztak a határidőből, akkor az adóhatóság nem szankcionál augusztus 31-e után sem.

 

Tájékoztató rendezvények a megyében

Bővebb tájékoztatást, valamint válaszokat a felmerülő kérdésekre szakemberek adnak augusztus 13-án Pécsett, augusztus 14-én Komlón és augusztus 15-én Siklóson a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, a "Tájékoztató az online pénztárgépek bevezetéséről" című rendezvényén.


 

A támogatásra jogosult vállalkozásoknak szintén tanácsoljuk, hogy támogatási igényüket a legrövidebb időn belül nyújtsák be az adóhatósághoz, mert ezzel is igazolni tudják, hogy minden elvárhatót megtettek a pénztárgép cseréje érdekében. Így kisebb az esélye a büntetésnek, ha határidőre nem tudnak pénztárgépet venni.

 

A módosított határidő szerint június 30-a helyett augusztus 31-ig kell lecserélni az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket. Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeket változatlanul december 31-ig lehet működtetni, esetükben az átállás határideje nem változott.

 

 

 

 

 

 

 

 

MKEH Metrológiai Hatósága 2013. július 11-i döntéseiben:

  • a Laurel Kft. (8000 Székesfehérvár, Gyümölcs utca 4-6.) által típusvizsgálatra bemutatott LCR CLASSIC SENTO M típusú pénztárgép forgalmazását A001 számon,
  • a MICRA-METRIPOND KFT. (6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky utca 70.) által típusvizsgálatra bemutatott MICRA SENTO M típusú pénztárgép forgalmazását A002 számon,
  • a MONTEL INFORMATIKA KFT. (1155 Budapest, MÉZESKALÁCS TÉR 18.) által típusvizsgálatra bemutatott MONTEL SENTO H típusú pénztárgép forgalmazását A003 számon engedélyezte.

 

Az engedélyezett típusok a NAV honlapján megtalálhatók. Az MKIK részéről szintén honlapunkon adtunk tájékoztatást az engedélyezett típusokról.

 

A pénztárgépcseréhez az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások támogatást igényelhetnek, legfeljebb öt gép erejéig, pénztárgépenként 50 ezer forint összegben.

 

 

Bejelentkezés és a támogatási igény benyújtása

A cserére kötelezetteknek a NAV-nál be kell jelentkezniük, illetve be kell jelenteniük támogatási igényüket.

 

A kérelemre a NAV öt napon belül válaszol, ezzel lehetővé válik, hogy a pénztárgéphasználatra kötelezettek megrendeljék valamelyik engedélyezett gépet.

 

Amikor az eladók leszállítják a készüléket, az 50 ezer forintos támogatással csökkentett árat kell kifizetni, a támogatási összeget a pénztárgépek forgalmazóinak kell a NAV-tól igényelni.

 

A pénztárgépeket csak az adóhatóság által nyilvántartott szervizek és műszerészek javíthatják. Jelenleg 512 szerviz, alkalmazásukban pedig 1276 műszerész szerepel a NAV nyilvántartásában.

 

A pénztárgép támogatás ún. PTGREG adatlapon igényelhető. Az adatlap és kitöltési útmutatója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes honlapjáról letölthető. Az adatlapot az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett üzemeltetők elektronikusan kötelesek benyújtani, egyéb esetben az adatlap papír alapon is benyújtható az illetékes első fokú állami adóhatósághoz. A kérelmet legkésőbb 2013. december 15-ig be kell nyújtani!

 

Az üzemeltető PTGREG nyomtatványon bejelentést tesz az állami adóhatóság felé, melynek feldolgozását követően az adóhatóság megküldi a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges üzembe helyezési kódot.

 

Támogatás igénylése esetén a támogatás igénylésére jogosító egyedi kód kerül megküldésre (elektronikus küldés esetén 5, postai küldés esetén 8 napon belül), amely egyben a pénztárgép üzembe helyezési kódja is. Ezzel egyidejűleg a támogatás összege is közlésre kerül.

 

 A következő lépés az, hogy az üzemeltető az értesítést a pénztárgép beszerzésekor az eladónak átadja, aki az AP számot rögzíti a pénztárgépben. Az eladó a pénztárgép értékesítésekor a támogatás igénylésére jogosító egyedi kód érvényességét az állami adóhatóság internetes honlapján elérhető elektronikus lekérdező felületen keresztül ellenőrzi és az érvényes kóddal rendelkező üzemeltető részére a pénztárgépet az állami adóhatóság által közölt támogatás összegével csökkentett vételáron értékesíti.

 

 

Végezetül a pénztárgép adóügyi ellenőrző egysége kapcsolatba lép a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerverével, amely válaszüzenettel üzembe helyezi a pénztárgépet.

 

A beüzemelés lépései

A pénztárgépet üzembe kell helyezni, amit az adóhatósághoz előzetesen be kell jelenteni.

Az üzembe helyezési kódot a pénztárgép értékesítője rögzíti, a pénztárgép egyedi azonosítójával (AP számával) együtt a pénztárgépben. Ezt követően az adóügyi ellenőrző egység kapcsolatba lép az adóhatóság szerverével. Az adóhatóság szervere, ha a feltételeknek megfelel a pénztárgép, válaszüzenetével üzembe helyezi a pénztárgépet.

 

Ezután már fizethetnek a vásárlók az új pénztárgépnél.

 

Fontos tudni, hogy a pénztárgép minden műveletét rögzíti az adóügyi ellenőrző egység, nyugtát csak ezt követően nyomtat a pénztárgép. Az adóhatóság folyamatosan figyelemmel tudja kísérni egy-egy pénztárgép működését, az online kapcsolaton keresztül.

 

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét, hogy a pénztárgép megrendelésekor nagyon körültekintően járjon el.

Információink szerint ún. „trükköző cégek” jelentek meg a piacon, akik megtévesztve a vállalkozókat megrendeléseket vesznek fel, előleget kérnek. A gépeket csak igazolt és az MKIK ajánlásával rendelkező forgalmazónál vásárolja meg. Ezek listája a NAV, az MKIK, valamint a kereskedelmi és iparkamarák honlapján lesz megtalálható.

 

Forrás: MKIK