Üdvözöljük a

Tájékoztató a visszavont engedélyű online pénztárgépek károsultjainak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató a visszavont engedélyű online pénztárgépek károsultjainak

Szerző: Schmidt Enikő | 2014. január 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a pénztárgép átállás segítésére létrejött Munkabizottság rendkívüli ülésén elhangzott javaslatát meghallgatva a Nemzetgazdasági Minisztérium, az online átállásban érintett piaci szereplő igényének megfelelően az alábbi döntést hozta.

Az alább felsorolt két visszavont engedélyű online pénztárgép megrendelőinek, azaz az Alt Cash Kft és a Japan Cash Company Kft károsultak előleg befizetését az állam átvállalja.

  • A017 számon engedélyezett SAM4S NR-300 Online, az Alt Cash Kft.
  • A018 számon engedélyezett S&E NR-300 Online, a Japán Cash Company Kft.

 

Az önhibájukon kívül bajbajutott vállalkozók a NAV honlapon keresztül, saját Ebev portáljukat használva adhatnak le új megrendelést – a saját igényeiknek megfelelő, engedéllyel rendelkező - pénztárgépre. A megrendeléssel egyidejűleg az ügyfélkapun keresztül kell majd jelezniük, hogy a követelésüket az államra engedményezik.

Az átvállalt összeget a kormány az új megrendeléssel érintett forgalmazónak adja át. Így azok a vállalkozók, akiknek visszavont engedélyű pénztárgépre szóló rendelésük van, - a már megfizetett - előleggel csökkentett árat kell, hogy fizessék a forgalmazónak az új online kassza megvételekor.

Az ügyben érintett, pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozásoknak nem kell új üzembe helyezési kódot igényelniük az adóhatóságtól. Felhasználhatják azt a kódot, amelyet korábban, a visszavont engedélyű gép megrendelésénél használtak.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a pénztárgépek cseréjéhez nyújtott támogatásról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet 2014. január 23-án módosított passzusai egyelőre nem változtak. Főszabálytól eltérően, feltételhez kötötten igénybe vehető a támogatás 2014. február 28-ig üzembe helyezett online pénztárgép után is, amennyiben a kiskassza (elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép) üzemeltetője 2013. október 1. előtti leadott megrendeléssel rendelkezik.

 

Jelen közlemény további részletszabályai még kidolgozás alatt vannak, annak minden további eleméről azonnal tájékoztatni fogjuk Önt.

 

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni. www.mkeh.gov.hu

 

A tisztességes adózók érdekében és a gazdaság fehérítése miatt, a pénztárgépcsere mindenkinek az érdeke, az online pénztárgépre szükség van. Emiatt a pénztárgépcsere lehető legkorábbi megvalósítása közös célunk.

 

Egyúttal tájékoztatjuk, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal január 23-án visszavont engedélyű SAM4S NR-300 ONLINE és a S&E NR-300 ONLINE pénztárgépek ügyében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Btk. 424. §-ába ütköző információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

 

Minden további fejleményről, intézkedésről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt.

Amennyiben kérdései vannak, vagy segítséget szeretne igénybe venni, kérjük, keresse fel a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarát vagy az MKIK szakembereit (kovacs.judit@mkik.hu e-mail címen), akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

 

Budapest, 2014. január 30.