Üdvözöljük a

Tevékenységét szüneteltető EV járulékfizetési kötelezettsége | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tevékenységét szüneteltető EV járulékfizetési kötelezettsége

Szerző: Sörös Dávid | 2014. március 4.

A tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó az ügyfélkapun keresztül köteles bejelenti  a szüneteltetést, így a biztosítási jogviszonya is szünetel, ezért a szünetelés időtartama alatt egyéni vállalkozóként  járulékfizetési kötelezettsége nincs – nem lesz biztosított.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének kezdő napjától nem érvényes az egyéni vállalkozó taj kártyája abban az esetben, ha az egyéni vállalkozói jogviszonya mellett egyéb biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb okokból sem jogosult. A biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezők közül azok jogosultak külön járulékfizetés nélkül az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira, akik ugyan nem biztosítottak, de egészségügyi, szociális helyzetük miatt az ellátásuk költségeit a költségvetés fizeti. Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó a tevékenységének szüneteltetését az ügyfélkapun bejelenti, és egyéb biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, továbbá egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult, akkor a szünetelés kezdő napjától havi 6810 forint (napi 227 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie azért, hogy a TAJ kártyája továbbra is érvényes maradjon.

 

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget a NAV internetes honlapjáról ingyenesen letölthető (www.nav.gov.hu), vagy az ügyfélszolgálatokon elérhető 14T1011-es bejelentő lapon kell bejelenteni.

 

Amennyiben az egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy tovább folytatja a tevékenységét, akkor a szünetelés utolsó napjával az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség megszűnését a hivatal felé szintén be kell jelenteni.

 

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének a járulékkötelezettség szempontjából abban az esetben is jelentősége lehet, ha az egyéni vállalkozó ezen tevékenysége mellett őstermelői tevékenységet is folytat, vagy egy gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja, vagy ügyvezetője (társas vállalkozó). A szüneteltetés kezdő napjától a magánszemély a társas vállalkozói jogviszonyban főfoglalkozású vállalkozókét teljesíti a járulékkötelezettségét, illetve őstermelőként biztosítottnak fog minősülni, vagyis őstermelőként járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.

 

2014-től a kisadózó vállalkozók is kötelesek a tevékenységük szüneteltetésének kezdő napjától az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni (ha egyéb biztosítási jogviszonyuk nincs, és egészségügyi szolgáltatási járulékra egyéb okból nem jogosultak), mivel a tevékenységük szüneteltetésének kezdő napjától a biztosítási kötelezettségük (és így a taj kártya érvényessége) megszűnik.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szüneteltetés tényét nem elég az ügyfélkapun keresztül bejelenteni, hanem a14T1041-es bejelentő és változás bejelentő lapon (kisadózó vállalkozók esetében a  14T101E nyomtatványon) az adóhivatalnak is be kell jelenteni.

 

Forrás: NAV