Tudatos export – a cég állapotfelmérése kihagyhatatlan lépés

Szerző: Hendinger Anita | 2014. október 9.

A kamara „Ready for Export” programja keretében 10 vállalkozás kapott lehetőséget arra, hogy rendszerben lássa az export folyamat lépéseit, és felmérje, hol tart most, és milyen irányba van lehetősége elmozdulni. A külpiacra lépéshez elengedhetetlen az cég „önvizsgálata”- erről szólt az első képzési nap.

Dr. Jarjabka Ákos, a PTE KTK docense, első kérdésével – „Miért jó exportálni? – rögtön párbeszédet alakított ki a résztvevőkkel. Példák segítségével oszlatta el azt a tévhitet, hogy az export célja csak a bevétel és a profit növelése lehet. Az export alkalmas ismertség növelésére, márkaépítésre, méretgazdaságos növekedésre és önmegvalósításra is.

 

A résztvevők fejlődési fázisukat tekintve többségében nemzeti piacra termelnek, de szinte mindenkinél megjelent már kisebb-nagyobb mértékben a nemzetközi szintérre lépés. Egyelőre a megkeresések egyirányúak, külföldiek keresik meg cégeinket. Az igazi áttörést az jelentené, ha a baranyai cégek irányából indulna fokozott, proaktív exporttevékenység.

 

Kiemelt szerepe jut mindebben a tudatosságnak, a tudatos építkezésnek, melynek első lépéseként a cégek tükröt állítottak önmaguk elé és az exportképességhez szükséges tényezőket értékelve határozták meg erősségeiket és fogalmazták meg problémás területeiket. Tették mindezt csapatban, egymást kiegészítve, előadó és mentor segítségével.

 

Programunk újszerű abban a tekintetben, hogy sikeres exportőrök vállalták és vállalják saját történetük, példájuk bemutatásával, hogy honnan indultak és mit értek el. Kresz Erika, a Kresz és Fiedler Kft. ügyvezetője, a program fővédnöke saját cégén keresztül mutatta be és elemezte a sikertényezőket.

Jelentős, autóipari beszállítóról van szó, ahol a vezetés a folyamatos fejlődés és innováció mellett kötelezte el magát. A gazdasági válság okozta visszaesés idején is az az előre menekülés stratégiáját választották, bővítettek és fejlesztettek. Ennek következtében 2010-ben már 50-60 % -kal nőtt az árbevételük. Példaértékű.

 

A Kresz és Fiedler Kft. export sikerét a szervezet felépítésében, a folyamatos dokumentálásban (melyhez kapcsolódóan egy KKV irányítási rendszert használnak), a kellő forgó pénzeszközben és a folyamatos innovációban látja. Az ügyvezető véleménye szerint, nem az ár a legfontosabb, a termék minősége, a szállítási határidő, a rugalmasság - fontossági sorrendet tekintve - mind az ár  előtt vannak.

 

Új témákkal bővítjük ismereteinket 2014. november 5.-én.