Üdvözöljük a

Tudnivalók az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tudnivalók az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. május 27.

Május 31-e a bevallási határideje az úgy nevezett élelmiszerlánc-felügyeleti díjnak, melyet nem csupán az „élelmiszerláncoknak”, hanem például az élelmiszer-nagykereskedelmi vállalkozásoknak, de kisebb élelmiszerboltoknak, cukrászdáknak vagy éttermeknek is be kell vallaniuk és fizetniük kell ezt a díjat.

A törvény szerint a felügyeleti díjat azoknak kell fizetniük, akik:

  • élelmiszert állítanak elő vagy forgalmaznak, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést is;
  • élelmiszer-termelési, tenyésztési vagy kísérleti célból tartott állatokat forgalmaznak; élelmiszer- vagy takarmány-termelési célból termesztett növényeket, vetőmagokat, növényi termékeket, illetve a szaporító és ültetési anyagokat forgalmaznak;
  • takarmányt állítanak elő vagy forgalmaznak;
  • növényvédő szereket, termésnövelő anyagokat vagy EK műtrágyát állítanak elő vagy forgalmaznak;
  • állatgyógyászati készítményeket és állatgyógyászati termékeket állítanak elő vagy forgalmaznak;
  • állati eredetű melléktermék kezelésével, felhasználásával, további feldolgozásával, szállításával vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatalával foglalkoznak;
  • élő állat szállításával, továbbá élőállat-szállító járművek mosásával és fertőtlenítésével foglalkoznak, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítő (karantén), állatrakodó, gyűjtőállomást, kereskedői telepet, etető-itató állomást, pihentető állomást, állatvásárt üzemeltetnek;
  • szaporítóanyagokat állítanak elő vagy tárolnak;
  • növény-egészségügyi, állat-egészségügyi, élelmiszer- vagy takarmányvizsgáló laboratóriumot üzemeltetnek;
  • állatok jelölésére szolgáló eszközt forgalmaznak.

Mindezek alapján tehát egy élelmiszer nagykereskedelmi vállalkozás, egy élelmiszer bolt, egy cukrászda vagy egy étterem is a felügyeleti díj alanyának számít, hiszen a vendéglátók éppúgy beletartoznak tevékenységük alapján a kötelezettek körébe.

A díjat mindig tárgyévre kell bevallani, aminek mértéke cégek esetén a díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi nettó árbevétel, illetve magánszemélyek (egyéni vállalkozó, kistermelő, őstermelő) esetén a díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi jövedelem (adóköteles jövedelem+ vállalkozói kivét) 0,1 százaléka. A díj alapja csökkenthető a már befizetett jövedéki adó és népegészségügyi termékadó összegével.

 

A jogszabály választási lehetőséget ajánl azon mikro- illetve kisvállalkozások számára, melyek elsődlegesen végső fogyasztó számára értékesítenek. Ez alapján lehetőségük van a tételes bevallás (0,1%), illetve mikrovállalalkozások esetén évi 20 000 Ft-os, kisvállalkozások esetén évi 700 000 Ft-os átalány választására.

 

A felügyeleti díjat két egyenlő részletben kell befizetni július 31-ig és a következő év január 31-ig. Ha vállalkozó/magánszemély bevallási illetve befizetési kötelezettségét elmulasztja, vagy késedelmesen teljesíti, a hatóság jogosult mulasztási bírság, valamint késedelmi pótlék kiszabására.

 

Mentesülnek mind a felügyeleti díj bevallás, mind megfizetése alól a mezőgazdasági kistermelők, akiknek e tevékenységből származó, adóévben megszerzett bevétele nem haladja meg a 8 millió Ft-ot. Emellett könnyítést tartalmaz a jogszabály abban az esetben, ha a felügyeleti díj összege nem éri el az 1000 Ft-ot. Ekkor bár a bevallási kötelezettséget teljesíteni kell, nem társul hozzá díjfizetési kötelezettség.

 

A nebih.gov.hu weboldalon részletesen is megtalálhatóak azok a TEÁOR számok és jogszabályok, amelyek érintettek a díjfizetésben, illetve további információk olvashatók a felügyeleti díjjal kapcsolatos teendőkről. A díj alanyai továbbá ezen a honlapon keresztül tudják teljesíteni bevallási kötelezettségüket is.

 

Forrás: ado.hu