Új dimenzió az időskorúak turizmusában

Szerző: Weller Diána | 2016. június 16.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara partnere annak a COSME pályázatnak, melynek célja a nemzetközi együttműködési projektek fejlesztése és támogatása a turisztikai szektorban, a kis és középvállalkozások bevonásával és szoros együttműködésben a tagállamokkal.

 

A projekt neve SORT – Seniors On Reciprocal Tourism röviden megfogalmazza annak célját, azaz az 55 év feletti korcsoport számára alakít ki turisztikai csomagot, melyben a kölcsönösség is helyet kap az önkéntességen keresztül.

A pályázati anyagot a görögországi Larisában, az oktatás, kultúra és turizmus területeken tevékenykedő Mentores szociális vállalkozás nyújtotta be. A konzorciumban részt vesz továbbá Bulgária, Románia, Horvátország, Szlovénia és Olaszország is egy-egy szervezettel.

 

A márciusban elnyert pályázat első lépéseként a résztvevők Larisában találkoztak, hogy a pályázat végrehajtásának részleteit megbeszéljék.

 

A jelenlegi, második szakasz feladata, hogy valamennyi résztvevő egy olyan tíznapos turisztikai csomagot állítson össze, amely megfelel a pályázatban megfogalmazott céloknak. Ezek alapján a célközönség az idős (55+) korosztály, az úti cél az adott országok leglátogatottabb helyszínei helyett a résztvevő szervezetek régióinak kincsei, melyet a főszezonon kívül is érdemes felkeresni. További különlegessége a pályázatnak, hogy a csomagnak része önkéntes munka is. Az idelátogatóknak lehetőségük lesz valamilyen karitatív tevékenységet végezni.

Ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak helyi munkacsoportok jöttek létre. A pécsi csoport tagjai közt egy időskorú képviseli magát a célcsoportot, egy turizmusban aktívan dolgozó tag formálja véglegessé a turisztikai csomagot. Az időskorúak különleges igényeinek számbavételére és a csomagba való beépítésére egy pszichológust, egy dietetikust és két időskorúakkal foglalkozó szakértőt kértünk fel.

 

Munkacsoportunk kidolgozott egy kérdőívet, mely a látogató személyiségét, egészségi állapotát, érdeklődését méri fel, és ennek segítségével a turisztikai csomag még inkább személyre szabható.

Mind a kérdőív, mind a turisztikai csomag a végső simításokra vár, majd július közepén a munkacsoport koordinátora és időskorú tagja Larisába utazik és bemutatja az elkészült anyagot, amelyet a többi ország képviselőivel közösen megvitatnak. Ezzel zárul a második munkafázis.

Ősszel kis létszámú csoportok fogják tesztelni a csomagokat, majd a tapasztalatokat megosztják egymással, a végeredmény pedig egy SORT kiadványban jelenik meg jövő év elején. A projekt utolsó lépéseként ezt a kiadványt illetve magát a modellt népszerűsítik minél szélesebb körben.

A program segítséget nyújthat a turisztikai szektor résztvevőinek a szezon meghosszabbításában illetve egy újabb szegmens, az időskorúak megcélzásában.