Üdvözöljük a

Új koncepciók az energiahatékonyság érdekében | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új koncepciók az energiahatékonyság érdekében

Szerző: Pókó Nikolett | 2017. szeptember 28.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara aktívan részt vesz a zéró, vagy közel nulla energiafelhasználású épületekről szóló lakossági és építész szakmai tájékoztatók szervezésében.

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében megkezdte a magyar és horvát partnerekkel megvalósuló „Új koncepciók az energiahatékonyság növelése érdekében - EN-EFF” elnevezésű projektjét 2017. szeptember 26-án Zalaegerszegen. A projekt vezető partnere Varazsd megye, Horvátország, további partnerei Kapronca és Muraköz megyék, magyar partnerei Zala, Somogy és Baranya megyei gazdasági szervezetek.

A projekt segíteni kíván a helyi lakosok és vállalkozók, és a teljes építőipari szektor számára is.  Az Európai Unió által elvárt energiahatékonysági indikátorok, megtakarítási előírások megvalósítása nagyon nehéz, többek között azért is, mert a jogszabályi háttér sem teljesen megfelelő a közel nulla energiafelhasználású épületek tervezéséhez és a kivitelezéshez. A régi köz- és magánépületek felújítási lehetőségei korlátozottak és nagyon költségesek, nemzeti vagy más uniós forrásokból származó támogatások, vagy hitellehetőségek bevonása nélkül nem megvalósítható.

 

Többek között Zalaegerszegen is a bölcsődék, óvodák, iskolák, felsőoktatási intézmények, kormányhivatalok szakközépiskolák fejlesztése a jövőben csak energiamegtakarítási-, kivitelezési- és utánkövetési tervvel valósulhat meg.

 

Az energetika a jövő egyik legfontosabb fejlesztési iránya. Hatékonyabban kell felhasználnunk a rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokat, napenergiát, szél és termálvíz energiát. Kifejezetten a közintézményeknél nagy energiafelhasználás történik, de a lakosság számára is jelentős költségcsökkenéssel járnának az új energiahatékony megoldások. Az energiafelhasználás csökkentése és megtakarítások növelése érdekében a kivitelezők és felhasználók bevonása elengedhetetlen egy hatékony jövőbeni együttműködéshez. Ebben a kezdeményezésben vezető szerepet vállal a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.