Újabb kérdés az iparűzési adózásban: lízing és adómegosztás

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. május 9.

Lízingelt eszköz értékét hogyan kell figyelembe venni az iparűzési adó kiszámításakor?

Kérdés: A cég 100 millió forint feletti adóalappal (előző év alapján) rendelkezik, a komplex megosztással számítja ki a székhelye és a telephelye között az iparűzési adó megosztását. A megosztáshoz összesítették az értékcsökkenést, illetve a bérleti díjakat. A kérdés: a cég gépkocsikat pénzügyi lízinggel finanszírozott. Ebben az esetben a gépkocsi a tárgyi eszközök között szerepel, értékcsökkenést így a megosztáshoz már számítanak. Lehet még más teendő a számításnál? A lízingkamatot figyelembe kell-e venni?

 

A helyi adókat szabályozó 1990. évi C. törvény melléklete tartalmazza az eszközérték meghatározásának módját. E szerint a vállalkozás a számviteli törvényben definiált saját, bérelt vagy lízingelt eszközt tekintheti tárgyi eszköznek. Eszközértékként pedig egyrészt az említett tárgyi eszközök után a társasági adó törvény szerint érvényesített értékcsökkenési leírás, másrészt a költségként elszámolható bérleti és lízingdíjak vehetők figyelembe, többek között.

 

Mivel a lízingelt eszköz is tárgyi eszköz, ezért ezen eszközök után a társaságiadó-törvény szerinti értékcsökkenési leírás összegét tudja figyelembe venni eszközértékként.

 

A fizetett lízingdíjat nem tudja figyelembe venni, mivel az nem költség. Ami a kamatot illeti, bár az kétségtelenül a lízing törlesztőrészletének a része, de egyrészt ez nem költség, hanem a pénzügyi műveletek ráfordításai közé tartozik, másrészt nem az eszközhöz, hanem sokkal inkább a finanszírozáshoz kapcsolódik, így eszközértékként nem vehető figyelembe.

 

Forrás: adozona.hu

 

Kapcsolódó anyagok: