Újabb kerékpárutak a Dráva-töltésen

Szerző: Hullmann Eszter | 2014. december 16.

Befejeződött a Drávai kerékpárút Baranya megyei szakaszának kiépítése.

A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Hrvatske vode – Horvát vizek – horvát vízgazdálkodással foglalkozó szervezet által közösen megvalósult projekt keretében közel tíz kilométer hosszan épült ki, újult meg a Dráva menti töltések koronaburkolata, ami nem csak az árvizek elleni védekezést, de a kerékpáros turizmust is szolgálja a jövőben.

Napjainkban Magyarországon és Horvátországban is egyre többen indulnak útnak, ismerkednek meg a határterület természeti értékeivel, s keresik fel annak változatos tájait gyalogosan vagy kerékpárral.

A kerékpáros turizmus fejlődése nagymértékben függ a megfelelően kialakított úthálózattól. A közutak a jelentős gépjárműforgalom miatt nem teremtenek ideális feltételeket a kerékpárral közlekedőknek, erre lényegesen jobb lehetőséget kínálnak az árvízvédelmi töltéseken kialakított kerékpárutak.

 

E felismerés jegyében került sor a Dráva menti töltésszakasz koronaburkolatának felújítására, valamint új burkolattal történő ellátására. A beruházás keretében érintett szakasz a „Három Folyó Kerékpáros Túraútvonal” része, amely Ausztriából indul, Szlovénián keresztül éri el Magyarországot, ahol a Dráva és a Duna közötti részen a Dél-Baranyai-dombság lankáin halad.

A beruházás keretében magyar oldalon a Drávasztára és Révfalu közötti töltésszakaszon 3,2 kilométer hosszban a burkolat javítására került sor, míg a Felsőszentmárton és Szentborbás között közel 6,5 kilométeren új burkolat épült.

A horvát oldalon, két szakaszon összesen több mint 17 kilométernyi töltéskorona burkolatát újították fel. Az egyik a Duna-Dráva töltésen halad, s Eszéket köti össze a Kopácsi rét Természetvédelmi Területtel. A másik pedig a Duna mentén Darázstól a térség északi részén található horvát-magyar határ között húzódik.

A fejlesztések a Hungary-Croatia IPA Cross-border Co-operation Programme 2007-2013 keretein belül valósultak meg.