Üdvözöljük a

Újabb módosítások az osztrák Bér- és szociális dömping elleni törvénnyel kapcsolatban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újabb módosítások az osztrák Bér- és szociális dömping elleni törvénnyel kapcsolatban

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. április 3.

Jelentős könnyítések várhatók a fuvarozó ágazatban – kormánydöntés született az osztrák bér- és szociális dömping elleni törvény módosításáról

Az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium legújabb tájékoztatása szerint az osztrák szövetségi kormányban döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának módosításáról a fuvarozó ágazat vonatkozásában.

 

A törvénymódosítási tervezet célja elsősorban a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében munkavállalókat Ausztriába kiküldő külföldi fuvarozó vállalkozásokra vonatkozó adminisztratív előírások egyszerűsítése.

 

A kormány a törvénymódosítási javaslatot benyújtotta a parlamentnek; a módosítás tervezett hatálybalépése 2017.06.01. A módosítás az áru- és személyszállítási ágazatban jelentős könnyítéseket jelentene a külföldi vállalkozások bejelentési és dokumentációs kötelezettségei tekintetében.

 

Az alábbi módosítások egyelőre csak tervek, így jelenleg a hatályos törvény rendelkezései és a fuvarozókra vonatkozó minisztériumi tájékoztató anyag alapján kell eljárni.

 


A tervezett módosítás legfontosabb elemei:

 

Munkavállalók bejelentése

 

A módosítás elfogadása esetén a fuvarozók hat hónapos általános keretbejelentést tehetnek, a konkrét kiküldetések és megbízások megadása nélkül. A keretbejelentésben a várhatóan kiküldésre kerülő munkavállalók adatait és a használt járművek rendszámát kell megadni. Újabb munkavállalók kiküldetése, vagy további járművek bevetése esetén módosítandó a bejelentés. A megbízó adatait és a munkavégzés helyét a jövőben nem kell megadni. A „fuvarozó” fogalma itt magában foglalja úgy az áru-, mint a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat, ahogy az idegenforgalmi célú személyszállítást is.

 

Kötelezően a munkavégzés helyszínén tartandó dokumentumok

 

A jövőben kizárólag a munkaszerződést/foglalkoztatói igazolást és a munkaidő nyilvántartást szükséges a járműben tartani a módosítás elfogadása esetén . A további dokumentumokat nem szükséges a munkavégzés helyén tartani, de az ellenőrző hatóság felszólítására be kell bemutatni azokat. A bérkifizetésre, munkavállalók bejelentésére (ZKO) és biztosítási jogviszony igazolására (A1) vonatkozó dokumentumok a helyszínen elektronikus formában is bemutathatók erre alkalmas eszközön.

 

Munkavállaló képviselőjének megnevezése

 

A jövőben – amennyiben a munkaadó nem jelöl ki egyéb képviselőt – automatikusan a gépjárművezetőt kell kapcsolattartónak tekinteni.

 

A szabályok és a tájékoztatók megtalálhatóak magyar nyelven a lap alján elérhető honlapon.