Üdvözöljük a

Újabb szakasszal bővült az EUROVELO | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újabb szakasszal bővült az EUROVELO

Szerző: Hullmann Eszter | 2014. október 28.

Újabb szakaszához érkezett az EUROVELO kerékpárút-hálózat fejlesztése a Duna mentén.

A nemzetközi EUROVELO kerékpárút hálózatának 6. számú útvonala – Duna menti kerékpárút – a Duna árvízvédelmi töltésén, egyéb helyeken kisforgalmú közutakon halad. A közutak a gépjárműforgalom miatt nem biztosítanak ideális feltételeket a túrakerékpárosoknak, erre lényegesen jobb lehetőséget kínálnak az árvízvédelmi töltéseken kialakított kerékpárutak.

Mohácstól délre a város és az országhatár közötti 18 kilométeres szakaszon a Duna jobb oldali parti töltése jelentős részben már aszfaltozott, és a kerékpárosok jelenleg is folyamatosan közlekedhetnek rajta, ha nincs védelmi készültség – mint hogy a szakasz része a kerékpáros túraútvonalnak. Ezen a szakaszon a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság újabb fejlesztésekbe kezdett a magyar-horvát határtól indulva, Kölked külterületén több mint 5 kilométeren a töltést alkalmassá tették arra, hogy kerékpárútként használható legyen, aszfaltburkolattal látták el.

Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy az országhatártól kezdődő közel 800 méteres szakaszon a töltés nem rendelkezett aszfaltburkolattal, így megtörtént annak teljes kiépítése. Az országhatártól Mohács irányában pedig több mint négy kilométeren felújították a töltés aszfaltburkolatát. A fejlesztés eredményeként a horvát-magyar határ menti térség is bekapcsolódott a nemzetközi kerékpáros túraútvonalak hálózatába, növelve ezzel a régióba érkező vendégek számát, elősegítve a kerékpáros turizmus fellendítését.

Kitért arra is, hogy a program részeként az ökoturizmushoz kapcsolódó komplex szolgáltatásfejlesztésre is sor került, amelynek keretében a turisták kényelmét szolgáló fedett kerékpártárolóval rendelkező pihenőhelyet alakítottak ki vizesblokkal, szeméttárolóval, szalonnasütőhellyel.

A jövőben a tervek szerint tovább folytatódik túraútvonal fejlesztése a béda-karapancsai természetvédelmi terület és a horvátországi Kopácsi Rét kerékpáros túraútvonalba történő bekapcsolásával.

 

Forrás: TurizmusOnline