Üzleti partnerként és turistaként egyaránt várja Önt Malajzia

Szerző: Hendinger Anita | 2014. június 17.

Malajzia a BRIC országokat követve áll a feltörekvő piacok sorában, és a hatodik hely illeti meg, ha arról van szó mennyire egyszerű ott az üzletkötés. 2012-ben a világ tízedik legvonzóbb turisztikai célországává választották.

Tudnivalók Malajziáról

A Malajziai Államszövetség az úgynevezett félszigeti Malajziából, valamint a Borneo szigetén található Sabah és Sarawak államokból áll. Fővárosa Kuala Lumpur. Malajzia multikulturális és sokvallású ország, 28.3 milliós lakossága 47 etnikai csoportot foglal magába, mint például malájok, kínaiak, indiaiak, ibanok, kadazanok. Malajziában az egész éves napsütés mellett 23-28 Celsius fokos átlaghőmérsékletet találunk. Strandjai gyönyörűek, szigetei felfedezésre várnak, és jól ismert nagyszerű ételeiről, melyek a maláj, kínai és indiai konyhák kereszteződésében kínálják a gasztronómiai élvezeteket.

Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Malajziába 90 napot nem meghaladó látogatás esetén.

Az országról, főként, ami a gazdaságot és a kétoldalú üzleti kapcsolatokat illeti, viszonylag kevés információval rendelkezik egy magyar vállalkozás, ezért is örültünk, hogy a Pécs – Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara fogadhatta Malajzia nagykövetét, Mohamad Sadik Kethergany-t, Maslina Ngah Mamud tanácsos asszonyt és a MATRADE képviseletében, Nyerges Csilla marketingvezetőt.

 

Megbeszéléseink során arra kerestük a választ, hogy van-e a két ország között példa gazdasági együttműködésre?

Malajzia a világ közel minden országával kereskedelmi kapcsolatban áll és 35 termék esetében a legnagyobb exportőr. Magyarország szempontjából a 35. helyen áll az importforrások (253 millió USA dollár) és 57. helyen az export (135 millió USA dollár) célpiacok tekintetében. Fő kiviteli termékek: gépipari-, elektronikai termékek, faáru, optikai és tudományos berendezések. A behozatali oldalon ugyanezeket a termékeket találjuk, kiegészítve különböző élelmiszerekkel, illetve vas és acél termékekkel.

Malajzia a napenergiához kapcsolódó panelek és rendszerek gyártásában harmadik a világon; olaj és gáz „ipara” a legdinamikusabban növekvő Délkelet – Ázsiában. Innen származik a világ pálmaolaj exportjának 44% is.

 

Mohamad Sadik Kethergany nagykövet úr és Nyerges Csilla, a MATRADE marketing vezetője a Pécs EXPO szakmai napján számos kétoldalú megbeszélést folytatott baranyai cégekkel is, így bízunk abban, hogy új export/importpiaccal bővül megyénk portfóliója.

 

* A szövegben feltüntetett adatok 2013. éviek