Üdvözöljük a

Üzleti terv készítése modern megoldásokkal diákoknak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Üzleti terv készítése modern megoldásokkal diákoknak

Szerző: Pókó Nikolett | 2017. november 17.

Az I-DARE projekt nyitó konferenciáján 2017. november 16-án horvát és magyar előadásokon keresztül hallhatták a résztvevők, a kezdő és fiatal vállalkozók, tanárok, eszéki, verőcei és pécsi diákok, hogy a mai világban az üzleti szemlélet milyen fontos. Az előadások központi témája volt a tervezés, a jövőbeni célok kitűzése, az előrelátás, és az, hogy ehhez az üzleti terv és egyáltalán a tervkészítés mennyire nélkülözhetetlen.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által gesztorált projektben jövőre megkezdődik a horvát és magyar oktatók képzése. Ők lesznek azok a trénerek, akik egy új, egyszerűbb, üzleti terv készítési módszertant sajátítanak el, majd tanítanak meg a programban elsőként résztvevő diákoknak.

 

Azt a hozzáállást tanítják meg a fiataloknak, hogy modern eszközökkel, applikációkkal, hogyan lehet jó, a mai korban helytálló üzleti tervet készíteni. Kell egy jó ötlet, gondolják végig, hogyan valósítják meg ezeket vállalkozásként.

 

Rabb Szabolcs a kamara titkára hangsúlyozta, hogy mennyire új szempontokat kell figyelembe vennie egy vállalkozónak, ha fiatal és a rohanó világgal lépést akar tartani.

 

Ivan Stefanic az Eszéki Egyetem tanára bemutatta, hogy milyen hatékony az a módszertan, amit már oktatnak a fiataloknak Horvátországban. Ezt az eszközt alkalmazza a projekt is.

 

Szűcs Márton a HUHR Közös Titkárság titkárságvezetője, előadásában kiemelte, hogy a hasonló gazdasági nehézségekkel rendelkező magyar és horvát határ menti térségek összefogásának támogatására sok pályázati lehetőség nyílik. A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program segíti a határ két oldalán működő vállalkozásokat.

 

A projekt célja, hogy magabiztos, konkrét üzleti terveket készítsenek a fiatalok, Horvátországban és Magyarországon ugyanazt a módszert alkalmazva. A képzés tematikája az új generáció számára tudás és innováció alapú üzleti ötletek támogatása és további vállalkozói kapcsolódási pontok kialakítása.

  1. Egy konkrét üzleti tevékenység vállalkozási formájának kiválasztása,
  2. Üzleti modell kiválasztása,
  3. Műszaki/gyártási és üzleti terv készítése
  4. Marketing terv készítése gerrilla marketing eszközökkel
  5. Pénzügyi terv, amely az üzlet első öt évére tervezett tevékenységeket mutatja be.
  6. Üzleti terv gazdasági környezetének vizsgálata.

A projekt lehetőséget ad arra, hogy a diákok megismerjék egy vállalkozás mibenlétét és lehetőségeit. Az iskolában tanultakat kibővítve, gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek.

 

A projekt keretében készült terveket egy közös magyar-horvát zsűri értékeli, a legjobbakat értékes nyereményekkel díjazza.  Mindenki nyertes, aki részt vesz a programban, hiszen egy pénzügyi gondolkodásmód tanítását sajátíthatja el az oktató tanár, a diákok, pedig sikeres üzleti terveket készítenek jövőbeni vállalkozásukhoz.

 

Folyamatosan várjuk a programba diákok, diákcsoportok és tanárok jelentkezését az i-dare@pbkik.hu emailcímre.