Üdvözöljük a

Vállalkozók Európai Parlamentje 2018 | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vállalkozók Európai Parlamentje 2018

Szerző: Vámhidy Bianka | 2018. október 24.

Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambres) a nemzeti kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködésben 2018. október 10-én ötödik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Európai Parlamentje (European Parliament of Enterprises) elnevezésű rendezvényt Brüsszelben.

A parlamenti képviselők helyén a vállalkozók szavazhattak az üzleti szférát érintő olyan aktuális európai uniós kérdésekről, mint a szakképzés, a nemzetközi kereskedelem és Európa jövője. 

 

A nagyszabású rendezvényen 45 ország több mint 700 vállalkozója gyűlt össze Európa minden tájáról. Magyarországot egy 7 fős delegáció képviselte az Európai Parlament plenáris üléstermében.

 

Az európai uniós intézményekből olyan magas szintű uniós képviselők voltak jelen, mint az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, a kereskedelemért felelős európai biztos, Cecilia Malmström, a Brexit tárgyalások levezényléséért felelős Michel Barnier, valamint az osztrák EU soros elnökség vezető tanácsadója, Andrä Rupprechter.

 

A vitabeszélgetések és szavazások során a legfőbb problémaként a szakképzett munkaerő hiánya, a belső piachoz való korlátozott hozzáférés és a globális szabadkereskedelmi megállapodások KKV fejezeteinek hiányosságai domborodtak ki.

 

Ami a szakképzett munkaerő hiányát illeti, az előadók egyetértettek abban, hogy több diplomás és igen tehetséges fiatal van ma a munkaerőpiacon, mint valaha, de mit érünk vele, ha azok nem találnak a képzettségüknek megfelelő állást, a munkaadók pedig nem tudnak a szükséges készségekkel felvértezett munkavállalókat alkalmazni? Az oktatási és képzési rendszerek fejlesztésével kell biztosítanunk a fiatalok felkészítését a jövőbeli munkaerőpiaci igényekre.

 

A kereskedelmet érintő vitaszekcióban a felszólalók leszögezték, hogy a Brexit tárgyalások során mindkét tárgyalófélnek arra kell törekednie, hogy jövő márciusra megállapodás szülessen. Ez már nem a politikáról szól, hanem a gazdaságról, a cégekről és a foglalkoztatásról. Ketyeg az óra, ezért nagyon hatékonyan kell dolgoznunk azért, hogy egy szabályos és kereskedelem-orientált brit kilépés legyen a tárgyalások végeredménye.

 

Az Európa jövőjét tárgyaló vitaszekcióban az Eurochambres elnöke így fejezte ki magát: “A mai rendezvény egyértelműen mutatja, hogy a vállalkozók nyitottak Európára. De Európának is nyitottnak kell lennie a vállalkozókra! Vállalkozóként erős belső piacra, stabil gazdaságra és megfelelő készségekkel felvértezett munkaerőre van szükségünk. Az Európai Unió nem akadálya, hanem megoldása lehet a fenti kihívásoknak. De ez csak akkor sikerülhet, ha az uniós szakpolitikai kezdeményezések a vállalkozók valós igényeit tükrözik.”

 

A 2019-es európai parlamenti választásokat illetően Tajani elnök kihangsúlyozta, hogy “bátorítani kell az európaiakat arra, hogy bízzanak a jövőben”.

 

A vállalkozók számos kérdésben egyértelműen, több mint 80 százalékos arányban gondolták úgy, hogy

• a munkaerőhiány nagyobb problémát jelent ma, mint 5 évvel ezelőtt (84%),

• a belső piac védelme és az EU egysége elsőbbséget élvez egy sikeres Brexit tárgyalással szemben (93%),

• az EU-nak többet kellene tennie azért, hogy segítse a KKV-kat a szabadkereskedelmi egyezmények nyújtotta lehetőségek kihasználásában (99%).

 

Aggasztó eredmény, hogy a vállalkozók 69 százaléka szerint a belső piac nem veszi figyelembe a KKV-k valós igényeit.