Üdvözöljük a

Válság ide vagy oda, Európa turizmusa felívelőben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Válság ide vagy oda, Európa turizmusa felívelőben

Szerző: Hullmann Eszter | 2013. december 3.

Pozitív előrejelzést adott ki Európa turizmusára az ITB Berlin által támogatott World Travel Monitor.

Az idei sem rossz eddig. 2013 első nyolc hónapjában 2,5%-kal többen utaztak külföldre Európa népei, míg az általuk elhált vendégéjszakák száma 2 százalékos növekedést mutatott. Ugyanakkor az utazások időtartama előző évhez képest 2%-os csökkenéssel 7,9-re esett. Köszönhetően annak, hogy az európaiak inkább több, rövidebb utat terveznek, mint egy-egy hosszabbat. 3%-kal emelkedett a szabadidős utak száma, míg az üzleti kis mértékben csökkent. Előbbi esetében különösen a vidéki és a téli utak voltek népszerűek. A városlátogatások és vízparti üdülések tartják pozíciójukat. Az utazás megszervezése egyre inkább az online birodalmában történek. Jól bizonyítja ezt a foglalási portálok forgalmának 12%-os növekedése, míg a hagyományos irodáké csupán 3%-kal nőtt a vizsgált időszakban.

Bár számos jóslat szerint Európa részesedése a világturizmusban szűkülőben, 2014-re mégis az érkezések növekedését jelzik előre. 2013 első nyolc hónapjában regisztrált 396 millió nemzetközi érkezéssel 5,4%-ot nőttünk. Mint arról már korábban írtunk, az ETC statisztikái alapján Izland és Szlovákia beutas turizmusa nőtt legdinamikusabban. De 6-8%-os bővüléssel remekül teljesített Málta, Portugália és  Horvátország is. Térségünk és benne kis hazánk a nemzetközi érkezések 2-4%-os növekedésére számíthat 2014-ben.

A jelentésből kiderül: a gazdasági kihívások ellenére a megkérdezettek 28%-a az előző évinél több külföldi utazást tervez, 42% az ideihez hasonlóan tervezi utazásait, és csupán 9% utazik kevesebbet. Az utazási hajlandóság terén az oroszok vitték el a pálmát.