Változások a kiskereskedelemben - nyilvános konzultáció

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. szeptember 21.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a kiskereskedelmet érintő szabályozásról.

A kiskereskedelem jelenleg alapvető változásokon megy keresztül: a gyorsan fejlődő e-kereskedelem nem csupán a fogyasztók vásárlási szokásait befolyásolja (a fogyasztók bármikor vásárolhatnak online, gyakran olyan honlapokról, amelyek lakhelyüktől távol működnek), de az egész szektor képét is átformálja. A trendek alapján a jövőben a kiskereskedők tevékenységüket több csatornán keresztül, offline és online is folytatják (utóbbit akár saját weboldalukon, akár platformokon keresztül). E platformok némelyike nemcsak virtuális bevásárlóközpontokat biztosít, hanem saját termékskálát is piacra dob, amellyel közvetlenül versenyeznek kiskereskedő ügyfeleikkel.

 

Többek között a fent említett témákkal kapcsolatban az Európai Bizottság érdeklődve fogadja valamennyi érdekelt fél, de különösen a kiskereskedők, az illetékes hatóságok és a fogyasztók meglátásait. A nyilvános konzultáció eredményeit és a válaszokat a Bizottság a minőségi jogalkotás elveivel összhangban megfelelő módon közzéteszi, amennyiben a válaszadók hozzájárultak válaszaik nyilvánossá tételéhez.

 

Az Európai Bizottság „A kiskereskedelemre vonatkozó szabályozás egy többcsatornás környezetben” c. magyar nyelvű kérdőívének kitöltésére október 8-ig van lehetőség.

 

A nyilvános konzultáció célja, hogy az egységes piaci stratégia fent említett nyomonkövetési intézkedéseivel kapcsolatos bevált módszerek azonosítása érdekében kikérje az érdekelt felek véleményét.