Üdvözöljük a

Változások az adózás rendjében | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változások az adózás rendjében

Szerző: Szücs Krisztina | 2013. november 25.

Egy hete fogadta el a Parlament a 2014. január elsejétől hatályos módosításokat. Ismerje meg az adózás rendjében bekövetkező változásokat.

12 napra bezárathatja azt az üzletet a NAV a mulasztási bírság mellett, amely megszegi a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeket. Akik nem üzlethelyiségben végzik tevékenységüket, és megsértik a pénztárgépekkel összefüggő szabályokat, a mulasztási bírságon felül maximum félmillió - magánszemélyeknél legfeljebb 200 ezer - forintos büntetéssel sújthatók.

 

Az adóhatósági ellenőrzésbe bevont iratokról célszerű lesz másolatot készíteni, mivel, az iratok a korábbi 60 nappal szemben egészen az ellenőrzés végéig benntarthatóak lesznek az adóhatóságnál.

 

Az ellenőrzések gyorsabb, hatékonyabb lefolytatása érdekében a módosítás bevezeti a megbízólevél elektronikus kézbesítési lehetőségét, és megnyitja az adóhatóság számára azt a lehetőséget, hogy az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés során az adózó nyilvántartásaiban, bevallásában szereplő adatok valóságtartalmát a könyvei, nyilvántartásai vezetéséhez, valamint a bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftverek, informatikai rendszerek és számítások vizsgálatával kérdőjelezze meg.

 

A  feltételes adómegállapítás iránti kérelem csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja meg az adókötelezettséget, vagy annak hiányát. Emellett a feltételes adómegállapítás iránti kérelem elbírálásának ügyintézési határideje 60 napról 75 napra, míg sürgősségi eljárásban 45 napra tolódik ki.

 

Forrás: ado.hu