Üdvözöljük a

Változtak a személyi jövedelemadó rendszerében a kiküldetésre vonatkozó szabályok | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változtak a személyi jövedelemadó rendszerében a kiküldetésre vonatkozó szabályok

Szerző: Varga Erika | 2016. október 21.

A személyi jövedelemadó törvény módosításának következtében 2016. augusztus 1-jei hatállyal változott a kiküldetés fogalma.

A változás hatályba lépéséig a munkáltató által elrendelt, kizárólag a munkaszerződésben rögzített munkahelytől eltérő helyen történő munkavégzés számított kiküldetésnek.

 

A változást követően, a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazást kell kiküldetésnek tekinteni. Az egyszerű megfogalmazás pontos értelmezést tesz lehetővé, mivel a hivatali, üzleti utazás fogalma megtalálható a személyi jövedelemadó törvényben. E szerint hivatali, üzleti utazás: a magánszemély jövedelmének megszerzése érdekében, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás. Tehát, a korábbi szabályozástól eltérően kiküldetésnek minősül az is, ha a munkavállalók munkaszerződésében a munkavégzés helyeként nem egy konkrét cím, hanem általános megfogalmazás szerepel (pl. Magyarország területe, Dél-dunántúli régió stb.). Így, a munkáltatók a kiküldetésre vonatkozó szabályokat alkalmazhatják akkor is, ha a dolgozók lakóhelyükről indulva jutnak el a munkavégzés helyszínére. 2016. augusztus elsejétől kiküldetésnek minősül például, ha a szerelőként foglalkoztatott munkavállaló reggel a pécsi otthonából megy egy Dombóváron meghibásodott járművet, gépet szerelni, akkor is, ha a munkaszerződésében „Dél-dunántúli régió” megjelölés szerepel a munkavégzés helyeként. Az előzőekben foglaltak ugyanúgy vonatkoznak természetesen az ügynökökre, fuvarozókra is, ezáltal lehetővé téve a napidíjra vonatkozó kedvező szabályok alkalmazását. Fontos azonban, hogy a munkába járás, azaz a lakóhelyről a munkáltató székhelyére, telephelyére történő oda- és visszautazás ugyanakkor nem tekinthető kiküldetésnek.

 

forrás: nav.gov.hu