Üdvözöljük a

Vasárnaptól kötelező az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vasárnaptól kötelező az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer

Szerző: Sörös Dávid | 2018. április 18.
Vasárnaptól már csak az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (EKR) keresztül lehet közbeszerzési eljárásokat lebonyolítani, ezzel megszűnik a közbeszerzések papír alapú ügyintézése.

A változás értelmében a közbeszerzési eljárások ajánlatkérői és ajánlattevői, illetve a részvételi jelentkezők kizárólag az EKR-en keresztül érintkezhetnek, így többek között az ajánlatok benyújtásához, a hiánypótlásokhoz vagy az eredmények közléséhez szükséges dokumentumokat is elektronikus úton kell eljuttatniuk az érintettekhez.

 

A közbeszerzésben érintett szereplők az idén január 1. óta használhatják az EKR-t. Az eredetileg ekkorra tervezett kötelező bevezetést azért halasztották el, hogy az érintett piaci szereplők megismerhessék a rendszert és könnyebb legyen az átállás a hagyományosról az elektronikus ügyintézésre.

 

Az elektronikus rendszer magyarországi bevezetése azonban így is jóval megelőzi a 2018. október 13-ra kitűzött uniós határidőt.

 

Csányi István, az EKR-t működtető Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára korábban hangsúlyozta, hogy az elektronikus ügyintézés erősítheti az ajánlattevők közötti versenyt, mivel ezen keresztül a világ bármely részéről lehet ajánlatot küldeni. Hozzátette, hogy az EKR lépésről lépésre segít az űrlapok kitöltésében, így kevesebb hibalehetőség várható.

 

A kormány 2021-ig 6,35 milliárd forintot hagyott jóvá a rendszer fejlesztésére.

 

A klasszikus árajánlatkérőknek (pl. önkormányzatok) március 31-ig volt kötelező regisztrálniuk, az egyéb módon közbeszerzésre kötelezett árajánlatkérők és az árajánlatadók folyamatosan tudnak regisztrálni az ekr.gov.hu oldalon. Az EKR rendszer a regisztrációt követően érhető el és használható.