Üdvözöljük a

Webshopot szeretnék működtetni...- Harmadik rész | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Webshopot szeretnék működtetni...- Harmadik rész

Szerző: Schmidt Enikő | 2016. május 23.

Mint az előző két cikkünkből is kiderült, rengeteg szempontot és jogszabályt kell figyelembe vennünk, amikor kialakítjuk webáruházunkat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ennek érdekében létrehozott egy „Minta webshopot”, amely egy folyamatosan frissített minta-webáruház honlap az online kereskedelemmel kapcsolatos jogkövetés előmozdítása érdekében.

Az e-kereskedelemre vonatkozó előírások sok esetben bonyolultak, és a hatósági vizsgálatok eredményei alapján magas a kifogásolási arány. A „minta-webáruház” honlapon a fogyasztók és a vállalkozások az e területre vonatkozó jogszabályi előírásokat és azok változásait naprakészen, díjmentesen figyelemmel követhetik. A honlap működtetésével megvalósítható a vállalkozások jogkövető magatartásának elősegítése és az e-kereskedelem terén a fogyasztói bizalom erősítése.

 

Amint az már az előzőekben kifejtésre került az elektronikus kereskedelem sok szempontból bizonyulhat előnyösnek a fogyasztók és a vállalkozások számára: elősegítheti az árak csökkenését, javíthatja a termékekhez való hozzáférést, a választék bővülését, egyúttal a vállalkozások számára új piacokat jelenthet, továbbá lendületet adhat az innovatív szolgáltatások kifejlesztésének és a munkahelyteremtésnek. Az ilyen ügyletek, ugyanakkor nemcsak előnyökkel (pl.: kényelem, szélesebb választék) járnak a fogyasztók számára, hanem bizonyos mértékű kockázatokkal is, amelyet a jogszabályi rendelkezések hivatottak ellensúlyozni.

 

A fogyasztóvédelemért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM) kiemelt feladatnak tartja, hogy a fogyasztók, illetve a vállalkozások számára a fogyasztóvédelmi szabályok könnyen értelmezhetőek, elérhetőek legyenek.

 

A http://mintawebaruhaz.nfh.hu/hu/ honlapon elérhető mintawebáruház egy kereskedelmi célokat nem szolgáló, oktatási, tájékoztatási célú honlap, amely szemléletesen mutatja be az online kereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi előírásokat, tudnivalókat. Nem volt cél a mintawebáruház keretében a többi szakterület (pl.: marketing, reklámelőírások, adatvédelem stb.) jogi hátterének, gyakorlati működésének ismertetése. A mintawebáruház segíti a fogyasztókat és a vállalkozásokat az online kereskedelemmel kapcsolatos ismeretek gyakorlati megértésében. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy alapvetően azt a helyzetet kívánja modellezni, amikor egy webáruházat üzemeltető vállalkozás magánszemélyek részére értékesít, figyelemmel arra, hogy mintawebáruház nagy hangsúlyt helyez a természetes személy fogyasztókat ilyen esetekben megillető jogosultságok (pl. elállási jog) bemutatásra.

 

Mivel a mintawebáruházban nincsenek valódi termékek, így a feltüntetett árak is csupán oktatási céllal jelennek meg. A mintawebáruház használatával tehát termék kiszállítására és pénz kifizetésére, vagyis adásvételi szerződés megkötésére nem kerül sor. A mintawebáruház és a benne szereplő „termékek”és ”termékkategóriák”, illetve az „árak” fiktívek.

 

A mintawebáruházban a felhasználóknak lehetőségük van lépésről lépésre kipróbálni a rendelés folyamatát.

 

A fogyasztóvédelmi politikában meghatározottak alapján a digitális kor kihívásainak kezelése céljából jelenleg folyamatban lévőa Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) jóváhagyásáról szóló 1423/2015. (VI. 25.) Korm. határozat, valamint Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1004/2016. (I. 18.) Korm. határozat alapján a „Digitális Fogyasztóvédelem” című KÖFOP projekt átfogó célja a fogyasztóvédelmi politikában megjelenő, átfogó fogyasztóvédelmi stratégia megvalósításának támogatása a hatékonyabb intézményi környezet és folyamatok, valamint az ezeket támogató elektronikus közigazgatási megoldások és tevékenység révén.