Üdvözöljük a

Webshopot szeretnék működtetni...- Második rész | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Webshopot szeretnék működtetni...- Második rész

Szerző: Schmidt Enikő | 2016. május 18.

Cikksorozatunk első részében tisztáztuk az online kereskedelem és ellenőrzésének mibenlétét. A mostani részben a szóba jöhető vállalkozási formákkal fogunk foglalkozni. Hogy álljak neki? Kell-e, és ha kell, milyen vállalkozást alapítsak? A webshop alapításának első lépcsője, hogy az alapító jogi státusza tisztázva legyen. Ennek nyomán több alternatíva merül fel, hogy milyen formában lehet működtetni az üzletet.

Árusíthatunk  magánszemélyként, illetve kereskedői vállalkozási tevékenység keretében, amelynek jellemzője, hogy a civil jogi jogszabályok keretein belül meghatározott irányvonalak mentén végzi tevékenységét, ezáltal fokozott fogyasztóvédelmi illetve adójogi szabályozás alá esik.

 

Az elektronikus kereskedelemnek tehát két markánsan elkülöníthető megjelenési formája van, mely két elkülöníthető adózói kört jelöl ki.

 

Az egyik adózói kör a kereskedő vállalkozás (akár egyéni vagy társas vállalkozás), amelynek legfőbb jellemzője, hogy tevékenységét a tágabb értelemben vett kereskedelmi jogszabályok adta keretek között, azaz a kereskedelemre, az üzletek működésére, a fogyasztóvédelemre vonatkozó szabályok, és a vállalkozásokra vonatkozó adózási szabályok mellett végzi; de ez a tevékenység lényegesen nem különbözik a normál, fizikai üzlethelyiségben folytatott kereskedelemtől (sőt, gyakran a kettő párhuzamosan folyik). A készlet jellemzően új árukból áll, a tevékenység üzletszerű, állandó, és az értékesítés „kereskedelmi mennyiségben” történik. Az internet, mint eszköz jellemzően olyan módon segíti a hagyományos kereskedést, hogy a vállalkozás saját honlappal rendelkezik, azaz a vállalkozás online-üzlethelyiséget, „web-áruházat” nyit.

 

A másik kört azok a magánszemélyek alkotják, akik jellemzően otthonról a számítógép mellől, „kicsinyben”, alacsony dokumentáltság mellett, kereset-kiegészítésként bonyolítanak az interneten keresztül használtcikk-kereskedelmi tevékenységet. Az interneten ezen tevékenység online aukciós portálokon bonyolódik, amelyet egy harmadik fél (eBay, Amazon, Vatera, stb.) biztosít, speciális online árverési felület formájában. Az adózás szempontjából markáns különbség az előző körhöz képest, hogy az ilyen magánszemélyek nem eleve áfa-adóalanyok (bár e tevékenységük révén azzá válhatnak).

Az ilyen típusú használtcikk kereskedelem egyre népszerűbb, mivel sok esetben egymásra talál a gazdasági szükség és a technikai lehetőségek nyújtotta kényelem; gondoljunk például az alig használt gyermekruhákkal kereskedő, otthon lévő kismamára, aki nem dolgozik, és bizony a munkabéréhez képest sem a gyed, sem a gyes nem kínál igazi alternatívát a megélhetésre, vagy a sok munkanélküli fiatalra, akik számára eleve teljesen természetes az interneten való kapcsolattartás, vásárlás és a hobbijukhoz kapcsolódó áruk „bolhapiaci” kereskedelme.

 

Ugyanakkor nem lehet eltekintetni attól, hogy a nehéz ellenőrizhetőség miatt - hiszen ne feledjük, hogy a tevékenység az adózó otthonában zajlik, akár „munkaidőn kívül”, alacsony dokumentáltság mellett - igen magas az adóelkerülés kockázata, illetve a látens, adózatlan jövedelmek aránya. Sok esetben persze nem szándékos adóelkerülésről van szó, a magánszemélyek egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy tevékenységük adóköteles, illetve ha mégis, nem tudják, hogy milyen szabályok szerint kell azt teljesíteniük. Ennél veszélyesebb, ha az említett kétféle típusú online-kereskedelem nem kívánatos módon átfedi egymást: pl. ha egyéni vállalkozó a termékkészletét a kereskedelmi szabályok megsértésével illetve a vállalkozói adózás alól kivonva internetes aukciós portálokon értékesíti, természetesen számla nélkül, magánszemélyként, és - ha már lúd, legyen kövér - adómentesen. Csábító lehet ugyanis a végtelenül széles vevői bázis, illetve hogy nem kell üzlethelyiséget bérelni, fenntartani, eladót felvenni, ennek érdekében a különböző hatósági engedélyezési eljárásokat végigcsinálni, stb.