Üdvözöljük a

Szemléletformálás a környezettudatosságért | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szemléletformálás a környezettudatosságért

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. augusztus 14.

A Földművelésügyi Minisztérium pályázati felhívást tett közzé a hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra, a környezettudatos gondolkodás erősítésére 200 millió forint összegben

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára V. Németh Zsolt elmondta: a legkisebb igényelhető összeg 500 ezer, a legnagyobb 3 millió forint. Hozzátette: Magyarországon évente mintegy 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, harmadának anyagát hasznosítják, illetve komposztálják, további 500 ezer tonna az energetikai hasznosítás. Az anyagtartalom és komposztálás arányának növeléséhez szükséges a környezettudatosabb szemlélet.

 

Az államtitkár arról is beszélt, hogy lakossági kommunális hulladék hasznosítási arányának növelése érdekében jogszabályokat módosítottak. Fontos, hogy mindenekelőtt a hulladék keletkezését akadályozzák meg, érdemes elgondolkodni például egy-egy kidobásra szánt termék ismételt használatának lehetőségén. A rangsorban ezt követi a hulladék anyagának hasznosítása, majd az energetikai hasznosítás és csak az ezután is fennmaradó hulladék kerül a tárolókba. Ez utóbbi fázis elkerülése a cél, például a körforgásos gazdaság eszközeinek alkalmazásával.

 

Búsi Lajos, az FM zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára elmondta: a pályázati nyertesek előlegként kapják meg az összeget, utólag kell elszámolniuk. Így az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korcsoportban és társadalmi rétegben lehet olyan érzékenyítő rendezvényeket szervezni, amelyek felhívják az érintettek figyelmét a fokozott környezettudatosság társadalmi hasznára.

 

A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás elnyerésére pályázatot nyújthatnak be:
a jelen pályázati felhívás megjelenése előtt legalább 12 hónappal korábban Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületek, alapítványok (Civil tv. 2. § 6. pont b) és c) bekezdés), magyarországi önkormányzatok (települési és területi) és a http://egyhaz.emmi.gov.hu/ címen elérhető listában szereplő, magyarországi bejegyzéssel rendelkező egyházak.

 

A pályázatokat augusztus 28-tól szeptember 28-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet benyújtani. A támogatott elképzeléseket 2018. március 31-ig kell megvalósítani.

 

 

Kiíró: Földműveléügyi Minisztérium (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.)
Közzététel időpontja: 2017. 08. 11.
Beadási határidő: 2017. 09. 28. 12:00
Csatolt állományok:
Kapcsolódó anyagok: