Üdvözöljük a

Üzleti delegáció Törökországba – támogatott részvételi lehetőség | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Üzleti delegáció Törökországba – támogatott részvételi lehetőség

Szerző: Schmidt Enikő | 2014. augusztus 1.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Török Tagozatának szervezésében 2014. szeptember 15-19-ig piacfeltáró üzleti delegációhoz csatlakozhatnak vállalkozások, kamarai tagok, klaszterek, amelyek az alábbi gazdasági hátteret bemutatót tájékoztatóban kiemelt ágazatokban tevékenykednek, vagy bővíteni kívánják export piacaikat a régióban (beleértve más országokat is, pl. Irakban fekvő kurd területeket).

A részvétel és a jelentkezés módjáról, valamint a támogatás mértékéről a csatolt mellékletben találnak bővebb információt.

 

Tudnivalók Kayseri városról:

 

A Törökország földrajzi középpontjában fekvő Kayseri tartományi központ, 880.000 lakosával az ország 11. legnépesebb városa. Fejlett infrastruktúrával, négy egyetemmel, három ipari parkkal rendelkezik. Az Ercies Technopark által is segített K+F tevékenység alapján az ország 5. legeredményesebb régiója. Az elmúlt évtizedben kiemelkedő fejlődést produkált, ami alapján az „anatóliai tigrisek” között szerepel. Az 500 legnagyobb török vállalat közül 18 Kayseriben található. Üzletemberei híresen jó kereskedők, az ország legjelentősebb oligarchiái közül több (Sabanci, Dedeman, Begendik) innen nőtte ki magát. Az ipari termelés 27%-át a fémfeldolgozó ipar állítja elő, jelentős a bútoripar (17%), a textilipar (12%), a vegyipar (11%), az építőipar (10%), az élelmiszeripar (8%) és az elektronikai ipar (5%). A Kayseribe irányuló import értéke tavaly 1,8 Mrd USD volt, ezen belül a legjelentősebb tételek: rézlemezek (608 M USD), textil alapanyagok (80 M USD), bútor alkatrészek (32 M USD), élelmiszerek (5 M USD) voltak. Exportja 2013-ban 1,7 Mrd USD volt.  A kapcsolatépítést kiemelkedő aktivitású helyi tiszteletbeli konzul segíti. A Miskolc városával 2013-ban létrejött testvérvárosi kapcsolat nagymértékben hozzájárulhat a gazdasági, idegenforgalmi és oktatási kapcsolataink fejlődéséhez.

 

Tudnivalók Van városról:

 

Egymilliós lakosú város, tartományi székhely az iráni határ közelében, az ősi Felső-Mezopotámia területén. 2011 októberében 7,2-es erősségű, 600 halálos áldozattal és több ezer sebesüléssel járó földrengés sújtotta, melynek következtében 20.000 lakás és számos közintézmény még újjáépítésre vár. Az infrastruktúra-rekonstrukció, és az állandó földrengés-fenyegetettség jó lehetőséget kínál a földrengés biztos (magyar) technológiáknak, építészeti megoldásoknak. Az ipari vállalatok zöme az élelmiszeriparban, építőiparban, műanyagiparban, a bútoriparban és a márvány kitermelésben és feldolgozásban tevékenykedik. Gazdasága a kiemelt támogatásoknak, fekvésének és az országos átlagnál magasabb népességnövekedésnek köszönhetően dinamikus fejlődés előtt áll. Legjelentősebb külgazdasági partnere Irán, a kivitel 41%-a oda irányul, 48%-a onnan származik. Az import legfontosabb tételei: kohászati termékek, élőállat, gépek, műanyag alapanyagok.

2010-ben egy magyar cég veszélyes hulladék megsemmisítőt épített a városban. A VAN TSO (Van-i Kereskedelmi és Iparkamara) üzletember delegációja 2012-ben járt Budapesten.

 

Időpont: 2014. 09. 15. 00:00 - 2014. 09. 19. 00:00