Üdvözöljük a

Arany fokozatú klaszter - Magyarországon elsőként az Archenerg Klaszternek | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Arany fokozatú klaszter - Magyarországon elsőként az Archenerg Klaszternek

Szerző: Hamar László | 2015. november 6.

altPartnerszervezetünk, a szegedi székhelyű ArchEnerg Nemzetközi Megújuló Energetikai és Építőipari Innovációs Klaszter az első magyar szervezet, mely elnyerte az Európai Klaszter Kiválóság Arany fokozatát. Gratulálunk!

Az Arany minősítést az European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) adományozta a dél-alföldi régió innovációs, építőipari és megújuló energetikai klaszterének. A berlini székhelyű ESCA az Európai Klaszter Kiválóság minősítéseinek hivatalos intézete, mely nem csupán a klaszterek működésének minőség-auditját végzi, hanem (a nemzetközi minősítések tapasztalatai alapján) a klaszterpolitika alkotóinak, alkalmazóinak is iránymutatást, támogatást nyújt klaszterfejlesztési területen. A közel 800 nemzetközi klaszter benchmarking-elemzéséből merített tapasztalatokat több szakmai kiadványban és tucatnyi szakmai fórumon teszi közkincsé, 27 fős Szakértői Testületet, valamint 140 fős nemzetközi benchmarking hálózatot működtet feladatai ellátásához.

 

A 2007-ben alakult ArchEnerg Klaszter a megújuló energia használatának innovatív megoldásain, valamint az energiatudatosságon alapuló technológiai-üzleti-társadalmi modellek kialakítását és sikeres alkalmazásának támogatását tűzte ki célul. Jelenleg 67 tagja van, melyből 59 KKV (akik szakértők a maguk területein) és 5 nagyvállalat, valamint 3 tudományos intézmény (köztük a Szegedi Tudományegyetem) alkotja az elkötelezett partnerek körét. Feladatai között elsősorban a klasztertagok stratégiai iparágakban történő piaci megjelenésének és hatékony, innovatív együttműködésének támogatását végzi, ugyanakkor ehhez kapcsolódóan a lakossági szemléletformálást is (különösen a megújuló energiára és energia-hatékonyságra vonatkozóan) kiemelten kezeli.

 

Az ArchEneg klaszter működésének kezdete óta már négy alkalommal elnyerte az Akreditált Innovációs Klaszter Tanúsítványt, melyet jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium Klaszter Főosztálya működtet, így már 2013-ban lehetősége nyílott az Európai Klaszter Kiválóság Bronz Fokozatának elnyerésére is. A klaszter jelenlegi, Arany Fokozatú minősítésének különleges értéket ad, hogy „átugrotta” az Ezüst Fokozatot és sikeresen teljesítette azokat a kiemelkedően magas elvárási szinteket, melyet összesen a világon csak 63 klaszternek sikerült mindezidáig elérnie. A Gold Label minősítésű klaszterek külön szakértői hálózatot működtetnek, mely által a minősítési eljárás folyamatos és személyes tapasztalatokon nyugvó fejlesztésen megy keresztül.

 

A 31 indikátor-csoport olyan működési-, teljesítmény- és eredményességi mutatókat tartalmaz (több száz indikátorral), melyek a klasztermenedzsment szervezet tagjainak képzettségét, kompetenciáit, személyes teljesítmény-értékelő gyakorlatát is magukba foglalják. Az indikátorok figyelik a klasztertagok együttműködési készségét és eredményeit, a workshopok, tréningek, benchmarking és nemzetközi üzletember találkozók mennyiségét és hasznosságát. Kiemelt figyelem övezi a klaszterek nemzeti és nemzetközi környezetben elért láthatósági szintjét, a kialakított hírnév mellett a K+F és különösen a piacra jutott innovatív termékek és szolgáltatások mennyiségét, jellemzőit.

 

A kamarai együttműködési megállapodást kötött további klaszterek megtalálhatók itt.

Ha kiváncsi magyar klaszterek innovációs portfóliójára, közel negyven klaszter adatai között böngészhet a Klaszterportfólió honlapon.

 

További információ:

Rabb Szabolcs innovációs osztályvezető (szrabb@pbkik.hu)

Hamar László projekt menedzser (hamar@pbkik.hu)