Célba ért a Nemzeti Klaszterfejlesztési Nyilatkozat

Szerző: Hamar László | 2015. augusztus 19.

altKamaránk kezdeményezésére, Pécsett március végén tizenhét klaszter vezetőjének véleménye alapján elkészült egy dokumentum, amit többek között megkapott a Nemzetgazdasági Minisztérium több vezetője és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

Az elkészült Nemzeti Klaszterfejlesztési Nyilatkozat célja, hogy a Széchenyi 2020 program pályázatai között olyan, a fejlődő és akkreditált klaszterek számára elérhető kiírások szerepeljenek, melyek tovább erősítik a hálózatos együttműködés lehetőségeit,  forrásokat biztosítanak a dokumentálhatóan jól és eredményesen működő klaszterek, ill. a menedzsment szervezetek részére. 

 

A nyilatkozatot az alábbi klaszterek támogatták: Alkalmazott Földtudományi Klaszter, Archenerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter, Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter, Dél-Dunántúli Gépgyártó és Fémmegmunkáló Klaszter, Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, Észak-Magyarországi Faipari Klaszter, Építóipari Kutatási,Innovációs és Technológia-transzfer (Építő-KITT) Klaszter, Geotermikus Klaszter, Gépipari Klaszter, Hírös Beszállító Klaszter, Információ Menedzsment Innovációs Klaszter, Innoskart IKT Klaszter, Kreatív Ipari Klaszter, Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszter, Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter, PackPlus Csomagolástechnikai Klaszter, REKOTECH Regionális Környezeti Technológiák Klaszter.

 

A Glattfelder Béla államtitkár aláírásával érkezett válaszlevél – megköszönve a PécsBaranyai Kereskedelmi és Iparkamara klaszterfejlesztésben végzett eddigi munkáját – megerősítette: a 2014-2020 időszakra vonatkozó Partnerségi megállapodás is rögzíti, hogy ösztönözni kell a vállalkozások együttműködését, klaszteresedését. A GINOP szintén több ponton említi a klasztereket, így a fenti fő célokkal várhatóan az alábbi területek kaphatnak támogatást a következő esztendőkben:

  • professzionális klaszter menedzsment szervezetek képességének fejlesztése
  • klaszterek nemzetközi szerepének (piacra jutásának) erősítése
  • klaszter tagvállalatok közös beruházásainak, fejlesztésének támogatása
  • beszállítói integrátorok és beszállító kkv-k támogatása
  • versenyképességi és kiválósági együttműködések támogatása

Kiemelt szerepet szánnak az akkreditált klasztereknek és azok tagvállalatainak azon támogatási keret kialakításakor, melyből a klaszterek is részesülhetnek, ha tevékenységükkel kifejezetten a feldolgozóipar támogatását szolgálják. A keret várhatóan az ősz folyamán állhat össze és a jövő évre tervezett visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatási források között is lesznek olyanok, melyeket igénybe lehet venni.