Üdvözöljük a

Eszéki Gépipari Fórum | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Eszéki Gépipari Fórum

Szerző: Szabó Berta | 2017. május 26.

2017. május 18-án a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) és tagvállalatai az Eszéki Gazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház eszéki irodájával közös szervezésű Gépipari Fórumon vettek részt, ahol Denis Ambruš, Eszék város alpolgármestere, Obradović Ena, Magyarország Eszéki Főkonzulátusának külgazdasági attaséja, valamint Palizs-Tóth Hajnalka, a MNKH Zrt. képviselője köszöntötte a résztvevőket.

 

A Fórum célja volt, hogy a régió gépipari szektorát érintő nehézségekről és azok áthidalásáról egyeztessenek, különös tekintettel a hátáron átnyúló együttműködési lehetőségekre. 

Az Eszéki Egyetem Gépipari karának oktatásért felelős dékán helyettese előadást tartott a Gépipari kar tevékenységeiről, kihívásairól, valamint jövőbeli programjaikról, melyek nagyon hasonlóak voltak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának helyzetével, feladataival, azaz a legtöbb erőfeszítést a fiatal szakképzett munkaerő régióból való elvándorlása ellen kívánnak tenni az eszéki régióban is.

 

A Dél-Dunántúli Gépipari Klasztert és tagvállalatait Kocsis Péter, DDGK alelnök mutatta be, részletezve azon együttműködési –főként üzleti- lehetőségeket, amelyek a klasztertagok és a horvát vállalkozások között létrejöhetnek.

 

A Fórum második részében kötetlen egyeztetést folytattak a megjelent DDGK tagok (a Büttner Kft., Gépszer Kft., Hidrot Kft., MÍG-TIG Kft.) a horvát oldal képviselőivel. A rendezvényen jelen volt még a régió legnagyobb horvát agráripari/gépipari klasztere is (a Klaster Poljomehanizacije), mellyel további együttműködési lehetőségekről egyeztettek a klaszter képviselői.