Üdvözöljük a

Hírözön a DDGK Benchmarking ülésén | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hírözön a DDGK Benchmarking ülésén

Szerző: Szabó Berta | 2017. szeptember 25.

2017. szeptember 19-én tartotta Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) 40. Benchmarking ülését.  Az őszindító ülés a klaszter belső ügyeivel kezdődött, számos téma, információ, kérdés merült fel a nyári időszakot követően.

A Klaszter menedzsment témakörébe tartozott a DDGK Akkreditációs Címének megszerzése, a PBKIK-DDGK ipar 4.0 témában kötött együttműködési megállapodása, valamint az üzletfejlesztéshez is tartozó, külföldi klaszterekkel kötött három stratégiai együttműködési megállapodás aláírása.

 

A szakképzésfejlesztés terén is számos hírrel, információval gazdagodhattak a klasztertagok:

  • A PBKIK által működtetett Képzésfejlesztési és Monitoring Bizottság (új elnöke: Kocsis Péter, DDGK elnöke, Büttner Kft. értékesítési vezetője) szakembereinek javaslata alapján a PTE Műszaki és Informatikai Karon elindul tervezetten 2018. februárjában az "Alkalmazott mechatronikai szakmérnök" és az "Alkalmazott mechatronikai szakember" szakirányú továbbképzés.
  • A KKV-k érdekeit képviselve a DDGK részt vesz az országos Autóipari - Gépipari Ágazati Készség Tanács (ÁKT) munkájában olyan nagyvállalatok mellett, mint pl. a Bosch, Opel, Mercedes, Volvo. Az ÁKT-k alapvető célja, hogy közelítsék a munkaerő-piaci, munkaadói igényeket és képzési kínálatot a képzési tartalmak meghatározásával.
  • A Klaszter az új tanévben is elindítja a kiválóságot jutalmazó „DDGK Ösztöndíj” programját, kiterjesztve immáron 2 megyéren (Baranya, Somogy) és 2 gépipari szakmára (gépgyártás technológiai technológus, erős áramú elektrotechnikus), összesen már 4 ösztöndíjat osztva így ki a tavalyi kettőt követően.
  • A „Mi a pálya?” pályaorientációs rendezvényen a DDGK tagvállalatok is meg kívánnak jelenni, melynek koordinációja egyeztetésre került az ülésen.

A DDGK közös beszerzési projektje továbbra is sikeresen működik, azaz az üzemanyag, motorikus gázok, papír-írószer, munkavédelmi termékek kedvezményes beszerzése folyamatos, további kedvezmények eléréséhez újabb tagok csatlakozása szükséges. A szerszámok és a csomagolóanyagok közös beszerzése jelenleg tárgyalás alatt van.

 

Az üzletfejlesztési célkitűzéseink eléréséhez a szeptemberi klaszter és üzletember találkozók Thessalonikiben, Stuttgartban nyújtottak segítséget. Számos klaszterrel, céggel, intézményekkel történt egyeztetés a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésekről, főként az autóipar, smart cities, megújuló energiák, energia hatékonysági projektek területén. Az októberi pécsi Open4Business rendezvényen szintén részt vesz a klaszter, bizakodóak vagyunk, további kooperációs lehetőségekre számítunk.

 

A klasztertagok az ülésen kiosztott szakmai magazinok a klaszterről és működéséről szóló cikkeiből láthatták a DDGK régiós jelenlétét.